Presunúť na hlavný obsah

Tommy Lee Jones

herec, režisér
Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones

herec, režisér
Miesto narodenia:
San Saba, Texas, USA
Partner/ka:
Dawn Laurel
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
77
Výška:
183 cm
Znamenie:
panna
Povolanie:
herec, režisér

Detstvo a štúdium


Vyrastal ako jedináčik, jeho rodičia sa dvakrát vzali aj dvakrát rozviedli. Kvôli fyzickým trestom zo strany svojho otca mal dosť zlé detstvo. Keď bol Tommy v puberte, otec odišiel ťažiť naftu do severnej Afriky.
Po strednej škole získal štipendium na Harvardskej univerzite v Bostone, kde zdieľal internátnu izbu s budúcim senátorom USA a viceprezidentom Alom Gorom.

Kariéra


V roku 1969 sa presťahoval do New Yorku a dúfal, že sa uchytí ako herec. Začal klasicky divadlom a v roku 1970 už mal za sebou debut v romanci „Love Story“.

V roku 1975 sa kvôli nedostatku úloh presťahoval na Broadway do Hollywoodu a tu získal hneď niekoľko malých úloh. V tom istom roku sa objavil vo filme „Elizin horoskop“. Medzi jeho prvé úspešnejšie filmy patria „The Amazing Howard Hughes“, triler „Oči Laury Marsovej“ či „Katová pieseň“, za ktorý získal cenu Emmy.

Na konci osemdesiatych rokov sa najviac preslávil účinkovaním v seriáli „Osamelá holubice“, za ktorý získal nomináciu na cenu Emmy.
Nomináciu na Oscara v kategórii „najlepšia vedľajšia mužská úloha“ mu vyniesol strhujúci politický triller o pozadí atentátu na prezidenta J. F. Kennedyho, s názvom „J.F.K“. Veľmi úspešný bol aj film „Prepadnutie v Pacifiku“, kde mu sekundoval Steven Seagal.

Najväčší úspech v kariére mu však priniesol film „Utečenec“, v ktorom si zahral šéfa detektívov, poľujúceho na neprávom obvineného Harrisona Forda. Za túto vedľajšiu úlohu získal Oscara a Zlatý Glóbus. Film zarobil viac ako 170 miliónov dolárov. S ponukami sa po tomto úspechu akoby roztrhlo vrece, zahral si napríklad vo fantazijnom akčnom filme „Batman Navždy“, „Muži v čiernom“ a v pokračovaní „Utečenca“ „U.S. Marshals“ s Wesleym Snipesom, ktorý však nedosiahol úspech prvého dielu.

Súkromie


Tommy vlastní 3000 akrov veľký ranč v mieste svojho rodiska. Celkom bol ženatý trikrát. V súčasnosti je ženatý s fotografkou Dawn Laurelovou.