Presunúť na hlavný obsah

Richard Gere

Herec
Richard Gere

Richard Gere

Herec
Miesto narodenia:
Philadelphia, Pennsylvánia, USA
Vek:
74
Výška:
178 cm
Znamenie:
panna
Povolanie:
Herec

Ďalšie informácie


Richard vyrastal v New Yorku, v rodine poisťovacieho agenta Homera Gera a matky Doris. Vďaka tomu, že sa celá rodina venovala hudbe, sa Richard naučil hrať na klavír, gitaru, trúbku a mohol skladať hudbu pre školské divadelné predstavenia. Po doštudovaní strednej školy sa rozhodol pre štúdium na University of Massachusetts, kde si vybral ako hlavný študijný odbor filozofiu a východné náboženstvo.

Po dvoch rokoch však školu ukončil a začal pôsobiť v divadelnom súbore Provincetown Playhouse, kde si zahral hlavnú rolu v niekoľkých hrách. Za krátku dobu sa presunul do Seattlu, do ďalšieho divadelného súboru, Seattle Repertory Theater.


Prvé významné divadelné úspechy zaznamenal v Londýne v úlohe Danny Zucca v muzikále Pomáda (1973). Prvú medzinárodnú pozornosť získal rolou talianskeho cvoka Tonyho Lopantu v dráme Hľadanie pána Goodbara (1977). Ďalším filmom bola dráma Nebeské dni (1978).

V roku 1979 získal cenu Theatre World Award za jeho výkon v dráme "Bent". O rok prišla prvá zlomová filmová rola v dráme Americký gigolo, ktorá z Richarda urobila filmovú hviezdu. Obrovský zlom v kariére mu priniesla hlavná úloha v romantickej komédii "Pretty Woman" (1990), kde si zahral s Juliou Roberts.

S ďalšou kráskou Winonou Ryderovou si zahral v romantickom filme "Autumn in New York" (2000). Ten istý rok v sarkastickej komédii Dr. T a jeho ženy, o neľahkom životnom údele obľúbeného dallaského gynekológa, si zahral spolu s Helen Hunt, Farrah Fawcettovou, Kate Hudson a Liv Tyler. Ďalšími jeho veľkými hitmi boli filmy Neverná "Unfaithful" a úspešný muzikál Chicago, s kráskami zvučných mien ako Renée Zellweger a Catherine Zeta-Jones. Za svoj výkon v tomto muzikáli získal ocenenie Zlatý glóbus.


Od roku 1991 bol ženatý so supermodelkou Cindy Crawford. V roku 1995 sa nakoniec rozviedli. Vo februári 2000 mu dlhoročná priateľka, herečka Carey Lowellová, porodila syna Homera Jamesa Jigme Gera. Pár sa vzal v novembri 2002, po 10 rokoch sa však ich manželstvo začalo rozpadať.

Od čias štúdia na University of Massachusetts mu zostal silný vzťah k budhizmu, vďaka čomu má kvôli svojim tibetským aktivitám zakázaný vstup do Číny. Je veľmi aktívny čo sa týka pomoci Tibetu a podpory Dalajlámu.