Presunúť na hlavný obsah

Ján Koleník

Herec

Ján Koleník

Herec
Miesto narodenia:
Banská Bystrica
Rodinný stav:
slobodný
Vek:
44
Znamenie:
škorpión
Povolanie:
Herec

Divadlo


Po skončení VŠMU v roku 2004 sa stal členom Činohry SND.
V tom istom roku dostal ocenenie za najlepší herecký výkon na festivale Istropolitana projekt (postava Valena Connora v hre Opustený západ). Bol nominantom na cenu Objav roka v rámci Divadelných ocenení sezóny 2003 (postava Levitu v hre Veľké šťastie).
V roku 2008 získal Výročnú cenu literárneho fondu za postavu Kráľa Františka (Kráľ sa zabáva), s prihliadnutím k postave Nika Dubčiča (Dom v stráni).

Jeho najvýznamnejšie divadelné úlohy sú: Valene (Opustený západ), Levita (Veľké šťastie), Oront (Mizantrop), Jago (Othello), Kampen (Rozhovor s nepriateľom), Katurian (Ujo Vankúšik), Fontanet (Tak sa na mňa prilepila), Bassanio (Kupec benátsky), Frank N' Further (Rocky Horror Show), Dorant (Stratégie a rozmary), Miro (Neberte nám princeznú), Ján Holub (Pod cudzou vlajkou), Laertes (Hamlet), František I. (Kráľ sa zabáva), Lucentio (Skrotenie zlej ženy), Niko Dubčič (Dom v stráni), Joachim (Plantáž), Jochanan (Herodes a Herodias), Evaristo (Vejár), Rakitin (Bratia Karamazovci), Bernard (Miláčik Anna).

Seriály


To povedomia širokého okruhu slovenských divákov sa dostal úlohou Masláka v dennom seriály Panelák.
Okrem tohto seriálu účinkoval aj v seriáloch Medzi nami, Keby bolo keby, Kriminálka Staré mesto, Zlomok sekundy, První republika (CZ).
Najnovšie účinkuje v seriáli televízie JOJ Zoo.