Presunúť na hlavný obsah

Deana Horváthová Jakubisková

herečka a filmová producentka
Deana Horváthová Jakubisková

Deana Horváthová Jakubisková

herečka a filmová producentka
Miesto narodenia:
Banská Bystrica
Partner/ka:
Juraj Jakubisko
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
66
Znamenie:
ryby
Povolanie:
herečka a filmová producentka

Zaujímavosť


Je absolventkou herectva na VŠMU v Bratislave. Po skončení štúdia začala pracovať v Slovenskom národnom divadle, kde pôsobila dvanásť sezón. Počas nich účinkovala v dvadsiatich úlohách. Medzi najnezabudnuteľnejšie patrí Lady Anne v Shakespearovej dráme Richard III., Hilda v Ibsenovej Pani z mora, či Sofia v Gribojedových Útrapách z rozumu.
Najväčšie uznanie divadelnej kritiky ale získala za stvárnenie schizofreničky Sophie vo Williamsovej dráme Nedeľa, pre bolesť ako stvorená.
V roku 1985 sa vydala za režiséra Juraja Jakubiska. Spolu majú syna Jorika.
V dejinách filmu sa po prvý raz výrazne presadila úlohou Želmíry vo filme Sedím na konári a je mi dobre, ktorý režíroval J. Jakubisko.
V rokoch 1993 - 1994 hrala v pražskom divadle Bez zábradlí a po skončení divadelnej kariéry sa stala filmovou producentkou.
Založila spoločnosť Jakubisko film, ktorý produkoval napríklad Jakubiskovu "Nejasnú správu o konci sveta" (film získal 4 domáce a 5 zahraničných ocenení na festivaloch), básnickú baladu F. A. Brabca "Kytice" (4 domáce a 1 zahraničná cena), nasledoval "Post Coitum" v hlavnej úlohe s charizmatickým Francom Nerom, až po známy film "Bathory".