Presunúť na hlavný obsah

Avril Lavigne

speváčka, textárka a skladateľka

Avril Lavigne

speváčka, textárka a skladateľka
Miesto narodenia:
Belleville, Ontario, Kanada
Partner/ka:
Brody Jenner
Rodinný stav:
rozvedená
Vek:
39
Výška:
160 cm
Váha:
49 kg
Znamenie:
váhy
Povolanie:
speváčka, textárka a skladateľka
Osobný web:
www.avrillavigne.com

Detstvo a hudobné začiatky

Kanadská speváčka-skladateľka a herečka. Rodičia jej dali meno Avril podľa francúzskeho slova apríl. Keď mala dva roky, spievala v kostole so svojou mamou Judith-Rosanne a tá už vtedy v dcére rozpoznala spevácky talent. Avril má staršieho brata Matthewa a mladšiu sestru Michelle. Obaja neznášali, keď si Avril vždy pred spaním spievala.

Keď mala Avril päť rokov, presťahovala sa rodina do Napanee v Ontáriu, malého mestečka s asi 5000 obyvateľmi. Rodičia ju podporovali v speve aj napriek tomu, že v škole mala občas problémy so správaním a disciplínou, keďže sa len ťažko sústredila na to, čo ju nebavilo. Otec jej aj napriek tomu kúpil mikrofón, súpravu bicích, klávesy a zopár gitár a v garáži jej zriadil menšie hudobné štúdio.
V štrnástich rokoch ju rodičia vzali na karaoke vystúpenie. Vystupovala na country festivaloch s pesničkami od Gartha Brooksa a The Dixie Chicks. Jej prvá pieseň sa volala Can´t Stop Thinking About You a bola o prvej tínedžerskej láske. V roku 1999 vyhrala rádiovú súťaž a mohla si zaspievať duet What made you say that? s úspešnou kanadskou speváčkou Shaniou Twain pred dvadsaťtisícovým publikom.

Pôsobila aj v rámci The Lennox Community Theatre a práve pri jednom z vystúpení si ju všimol miestny folkový spevák Stephen Medd a ten jej ponúkol možnosť zaspievať vokály pre jeho skladbu Touch the Sky. Neskôr sa v jeho albume objavili aj ďalšie skladby, na ktorých sa Avril podieľala a to Temple of Life a Two Rivers.

V decembri 2009 ju objavil profesionálny manažér Cliff Fabri. Všimol si ju v kníhkupectve Chapters v Kingstone v Ontáriu, na predstavení cover verzií country skladieb.

Kariéra

Cliff Fabri pomohol Avril rozposlať demo nahrávky. Zareagovala nahrávacia spoločnosť Arista Records. Prvý album Let Go s veľmi úspešným singlom Complicated vyšiel 4. júna 2002 a dosiahol ohromný úspech. Len päť týždňov po vydaní sa stal album platinovým a jeho predajnosť aj naďalej rástla. Avril okrem iného aj napísala pieseň Breakaway pre speváčku Kelly Clarkson a táto skladba sa objavila na soundtracku k filmu Denník Princeznej 2: Kráľovské zásnuby.

V máji 2004 vyšiel jej druhý album s názvom Under my skin a raketovo sa vyštveral na prvé priečky predajnosti v Austrálii, Mexiku, Kanade, Japonsku, Británii a v USA. Väčšiu časť skladieb na tomto albume napísala Avril v spolupráci s kanadskou speváčkou a skladateľkou Chantal Kreviazuk. V rámci turné Bonez tour k druhému albumu navštívila 7. júna 2005 aj Slovensko.

Tretí album The Best Damn Thing sa zvukovo priblížil kapele Sum 41, keďže pri jeho komponovaní výdatne pomohol jej vtedajší priateľ a neskôr (dnes už bývalý) manžel Deryck Whibley. Album vyšiel 26. februára 2006.

Album Goodbye Lullaby je hudobne a textovo asi najvyzretejší a odlišný od predchádzajúcej tvorby. Je počuť, že Avril po nevydarenom manželstve dospela a vníma hudbu i život trochu inak.

Súkromie

15. júla 2006 sa Avril vydala za frontmana skupiny Sum41 Derycka Whibleyho, no už o 4 roky neskôr sa rozviedli. Na margo svojho nevydareného manželstva sa vyjadrila, že aj napriek rozvodu stále verí na pravú lásku. V júli 2013 sa vydala za frontmana kapely Nickelback Chada Kroegera. Ani toto manželstvo jej však nevydržalo a v septembri 2015 Avril prostredníctvom siete Instagram oznámila rozchod.

Okrem hudby sa Avril venuje aj svojej módnej značke Abbey Dawn. Vytvorila tiež parfémy Black Star, Forbidden Rose a Wild Rose. Objavila sa aj v niekoľkých vedľajších filmových úlohách.

Diskografia

Avril Lavigne (2013)
Goodbye Lullaby (2011)
All You Will Never Know (2008)
The Best Damn Thing (2007)
Under My Skin (2004)
Let Go (2002)