Presunúť na hlavný obsah

Vincent Lukáč

bývalý hokejista
Vincent

Vincent Lukáč

bývalý hokejista
Miesto narodenia:
Košice
Rodinný stav:
vdovec
Vek:
70
Znamenie:
vodnár
Povolanie:
bývalý hokejista

Detstvo


Je prostredným z tria bratov Lukáčovcov - Imricha a Jozefa, ktorí boli jeho spoluhráčmi v Košiciach. Dodnes žije v Košiciach, má dcéru Lenku a je svokrom hokejistu Jiřího Biceka. Manželka Eva zomrela 18. decembra 2009 na zápal pľúc, chorobu skomplikoval chrípkový vírus H1N1.

Kariéra


Je bývalý slovenský hokejista, tréner a politik.

V bývalej česko-slovenskej lige bol 13 sezón hráčom VSŽ Košice, jednu sezónu v tíme Dukla Jihlava, s ktorou sa stal majstrom republiky. V kariére pokračoval v nemeckom SB Rosenheim, rakúskom WEV Viedeň, a britských Fife Flyers Kirkclady, Streetham Redskins Londýn a Glen Rothers Glasgow. Vo federálnej lige odohral 513 zápasov, v ktorých strelil 393 gólov.
V stretnutiach najvyššej súťaže nastrieľal najviac gólov spomedzi slovenských hráčov. Dvakrát bol najlepším strelcom ligy a to v sezónach 1979/80 a 1982/83.
V roku 1983 získal titul Zlatá hokejka pre najlepšieho čs. hokejistu sezóny. Aj keď ho v roku 1982 draftoval v 10. kole z 202. miesta Quebec Nordiques, v NHL si nikdy nezahral.

V parlamentných voľbách 2010 sa stal poslancom NR SR za SNS. Pôsobí aj ako poslanec miestneho zastupiteľstva pre Staré Mesto.
V roku 2010 sa po incidente, kedy mu neznámy páchateľ zapálil automobil značky Mercedes, verejne vyjadril pred viacerými médiami o svojich kladných vzťahoch s mafiou. O niekoľko dní, keď sa zdvihla vlna kritiky, však tieto vyjadrenia označil za žart.

Ocenenie


V roku 2004 bol uvedený do Siene slávy slovenského hokeja.