Presunúť na hlavný obsah

Ján Lehotský

spevák
Ján Lehotský

Ján Lehotský

spevák
Miesto narodenia:
Bratislava
Vek:
77
Znamenie:
baran
Povolanie:
spevák

Štúdium


Na bratislavskom konzervatóriu vyštudoval tanec a hru na klavíri. V Ľudovej škole umenia absolvoval hru na husliach. K tancu ho priviedla matka Ella Fuchsová-Lehotská, ktorá pôsobila ako primabalerína v českých a slovenských baletných súboroch a v Bratislave založila a viedla baletnú školu.
Na konzervatóriu sa prirodzene dostal i ku komponovaniu hudby a založil svoju prvú kapelu Young Quartet. Ďalšie hudobné skúsenosti zbieral v kapelách Ľubo Belák sextet, New Blues Five a Gentlemen.
Vojenčinu strávil Janko Lehotský ako spevák v Armádnom umeleckom súbore (AUS) v Prahe. Stal sa súčasťou formácie Reduta kvartet a zoznámil sa s mnohými hudobnými osobnosťami. Po absolvovaní vojenskej služby videl svoju budúcnosť v hudbe.

Kariéra


Preslávil sa predovšetkým v skupine Modus, do ktorej prišiel v roku 1972. S jej členmi sa poznal už v časoch, keď pôsobil v kapele Gentlemen. Lehotský sa stal lídrom Modusu a uplatnil v ňom svoj kompozičný talent, čím sa podieľal na formovaní hlavného prúdu slovenskej populárnej hudby.
Vychádzal z rozvinutého bluesového a soulového cítenia a v spojení so zastretým, mierne chrapľavým hlasom vytvoril na slovenskej scéne osobitý farebno-výrazový register.
V tom čase nahral Lehotský pod značkou Opus v bratislavskom štúdiu Československého rozhlasu prvé vlastné pesničky. V roku 1973 sa Modus rozpadol.
Druhý Modus vytvorili v zostave Baláž, Nosko, Stankovský, Lehotský, no rovnako rýchlo sa však rozišli.
V polovici 70. rokov založil tretí Modus, ktorý vytvoril spolu s Marikou Gombitovou a Mirom Žbirkom. O rok vyhrali s pesničkou Úsmev Zlatú lýru a vypukla „modusmánia“. Prvú platňu vydala kapela Modus v roku 1979.
Lehotský sa popri Modusu venoval i sólovej kariére Mariky Gombitovej. Kapela bola na vrchole svojej slávy. Koncertovala v Československu a ostatných krajinách bývalého východného bloku, hrala dokonca vo Vietname a Laose.
Na jeseň roku 1980 sa členovia kapely Modus rozhodli rozdeliť. Miro Žbirka plánoval založiť vlastnú skupinu a Janko Lehotský chcel naďalej hrať s Marikou Gombitovou. Speváčka však nešťastne havarovala a zostala pripútaná na invalidný vozík.
Štvrtá zostava skupiny Modus nahrala platne 99 zápaliek a Záhradná kaviareň. Po návrate Mariky Gombitovej v roku 1983 precestovali celú republiku s úspešným programom Mince na dne fontán.
V roku 1992 vydal Lehotský album s názvom Janko Lehotský a priatelia, na ktorom spolupracoval s Haberom, Grigorovom, Žbirkom, či vtedy novou speváčkou Gabikou Škrabákovou.

Súkromie


Janko Lehotský má dve deti. Dcéra Ela je herečka a syn Juraj sa preslávil ako dokumentarista filmom Slepé lásky (2008).