Presunúť na hlavný obsah

Martin Malachovský

operný spevák
Martin Malachovský

Martin Malachovský

operný spevák
Miesto narodenia:
Bratislava
Partner/ka:
Iveta Malachovská
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
56
Znamenie:
vodnár
Povolanie:
operný spevák

Štúdium


Spev študoval na VŠMU v Bratislave v triede Prof. J. Hrubanta. Vokálne sa ďalej zdokonaľoval na interpretačných kurzoch v talianskej Perugii a v rámci študijného pobytu na Hochschule fúr Musik und darstellende Kunst vo Viedni absolvoval Majstrovský kurz u svetoznámeho Jevgenija Nesterenka.
V roku 1991 na základe udelenia štipendia francúzskej vlády študoval 6 mesiacov na prestížnom Conservatoire National Supérieur v Paríži.

Kariéra


V roku 1992 ukončil štúdium na VŠMU v Bratislave a stal sa sólistom Opery Slovenského národného divadla. V SND debutoval ako Bartolo v Mozartovej Figarovej svadbe. V krátkom čase naštudoval množstvo zaujímavých postáv, napríklad titulnú postavu Dona Quichotta v rovnomennej opere J. Masseneta, Leporella z Mozartovho Dona Giovanniho, Figara z Mozartovej Figarovej svadby, Dona Alfonsa z Cosí fan tutte W.A. Mozarta, Dona Basilia z Rossiniho Barbiera zo Sevilly, Dulcamaru z Donizettiho Nápoja lásky a mnohod ďalších.
Na koncertných a operných pódiách ho videlo publikum v Taliansku, Nemecku, Rusku, Švédsku, Slovinsku, Holandsku, Belgicku, Švajčiarsku, Maďarsku, Českej republike, Grécku, Portugalsku, Francúzsku, Španielsku, Írsku, Japonsku a USA.
Spolupracoval s významnými hudobnými telesami a osobnosťami, naďalej si rozširuje svoj operný, piesňový a oratoriálny repertoár.
K novším kreáciám umelca na domácich doskách SND patria Vodník v Dvořákovej Rusalke, Sulpice z Donizettiho Dcéry pluku, Varlaam v Musorgského Borisovi Godunovovi, či Dragomír v Suchoňovom Svätoplukovi v réžii J. Jakubiska (2009).
Najnovšie stvárnil na doskách Opery SND v Bratislave postavu Mefista v Gounodovom Faustovi (2010).

Ocenenia


V roku 1990 sa zúčastnil na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch a získal na nej 3. miesto. V tom istom roku získal štipendium Nadácie Richarda Wagnera na Bayreuther Festspiele v Bayreuthe. Za postavu Leporella v Mozartovom Donovi Giovannim v réžii J. Bednárika získal Cenu literárneho fondu za najlepšie stvárnenú opernú postavu sezóny.

Zaujímavosť


Zaujímavosťou je, že účinkoval v životopisnom filme o G. Rossinim „Rossini´s Ghost“ v kanadskej produkcii.