Presunúť na hlavný obsah

Alanis Morissette

speváčka
Alanis Morissette

Alanis Morissette

speváčka
Miesto narodenia:
Ottawa, Ontário, Kanada
Partner/ka:
Mario Treadway
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
49
Výška:
163 cm
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
speváčka
Osobný web:
www.alanis.com

Detstvo, štúdium a začiatky


Narodila sa do katolícky založenej rodiny. Jej mama Georgia Mary Ann je učiteľkou, má maďarský pôvod. Otec je francúzsky Kanaďan, volá sa Alan Richard Morissette a pracuje ako riaditeľ strednej školy. Alanis má dvojča, brata Wadea a staršieho brata Chada.
Už na základnej škole spoznali jej nesporný talent, na základe čoho navštevovala študijný program St. Elizabeth's PGL. Na strednú školu chodila na Immaculata a Glebe Collegiate Institute v Ottawe, a aj naďalej sa pokúšala o kariéru v umení.
Hudbe sa začala venovať v šiestich rokoch, začala hrou na klavír.
Prvú skladbu, ktorú napísala, bola „Fate Stay with Me“ (Osud ostaň so mnou), ktorú poslala lokálnej folkovej speváčke Lindsay Morgan. Tá si následne na to vzala Morissette pod ochranné krídla, našla jej nahrávacie vydavateľstvo, ktoré vydalo skladbu v malom náklade ako singel.
Od roku 1986 sa začala pravidelne objavovať v show You Can’t Do That on Television televíznych sietí CTV/Nickelodeon.
O rok neskôr sa zúčastnila úvodného ročníka amatérskej súťaže Rising Star Talent Competition (Súťaž rastúcich talentov) v Toronte, ktorá bola súčasťou podujatia s názvom Canadian National Exhibition (Kanadská národná expozícia).
Absolvovala tiež newyorský konkurz, ktorý ju posunul do americkej televíznej show Star Search (Pátranie po hviezdach). Súťaž sa odohrávala v Los Angeles. Po prvom kole však vypadla.
V roku 1988 uzavrela zmluvu s talentovou agentúrou MCA Publishing, ktorá jej pomohla s financovaním nahrávania, prostredníctvom jednej zo svojich pridružených pobočiek. Tak sa jej kariéra pomaly rozbehla a v roku 1991 jej vyšiel prvý album.

Kariéra


Je speváčka-skladateľka, hudobníčka, producentka i autorka piesní. Je tiež multiinštrumentalistkou: ovláda hru na gitare, fúkacej harmonike, flaute či piáne. Príležitostne účinkuje aj ako herečka.
Svoju kariéru odštartovala v Kanade, kde vydala dva albumy, preslávila sa však až svojím americkým debutom „Jagged Little Pill“, ktorý sa stal v roku 1995 najpredávanejším ženským albumom v Spojených štátoch a celosvetovo najpredávanejším albumom: predalo sa z neho 30 miliónov kópií.
Aj nasledujúci album „Supposed Former Infatuation Junkie“ zožal úspech, pričom na ďalších sa Morissette zhostila aj producentskej úlohy.

Ocenenia


Alanis získala v priebehu svojej kariéry dvanásť Juno Awards a sedem Grammy Awards. Alanis Morissette celosvetovo predala viac ako 60 miliónov albumov.

Diskografia



1991: Alanis

1992: Now Is the Time

1995: Jagged Little Pill

1996: Space Cakes

1998: Supposed Former Infatuation Junkie

1999: MTV Unplugged

2002: Under Rug Swept

2002: Feast On Scraps

2004: So-Called Chaos

2008: Flavors of Entanglement