Presunúť na hlavný obsah

Anastasia Kuzminová

biatlonistka
Anastasia Kuzminová

Anastasia Kuzminová

biatlonistka
Miesto narodenia:
Ťumen (Rusko)
Partner/ka:
Daniel Kuzmin
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
39
Výška:
180 cm
Váha:
68 kg
Znamenie:
panna
Povolanie:
biatlonistka

Štúdium


Aktívne ovláda slovenský, ruský a anglický jazyk. Vyštudovala právnický inštitút v ruskom Ťumeni.
Povolaním je policajtkou Policajného zboru Slovenskej republiky, zároveň pôsobí aj ako tréner biatlonu. Medzi jej záľuby patrí varenie, hudba a rada sa venuje svojej rodine.

Kariéra


Slovenská biatlonistka ruského pôvodu. Od decembra 2008 reprezentuje Slovensko. Na ZOH 2010 vo Vancouveri získala zlatú medailu v rýchlostných pretekoch na 7,5 km a striebornú v stíhacích pretekoch na 10 km. V roku 2010 sa stala víťazkou ankety športových novinárov o najlepšieho športovca Slovenska.
Pôvodne trénovala beh na lyžiach, ale po neúspechoch sa rozhodla na odporúčanie otca Vladimira Šipulina vyskúšať biatlon. V tomto športe začala svoju profesionálnu kariéru už vo veku 15 rokov.
V roku 2002 sa dostavil jej prvý veľký úspech, keď ako reprezentantka Ruska dosiahla na Majstrovstvách sveta juniorov v Talianskom Ridnaun-Val Ridanna 2. miesto v štafete, 5. miesto v stíhacích pretekoch a 8. miesto v šprinte.
O rok neskôr získala na Majstrovstvách sveta juniorov v Koščielisku v Poľsku prvenstvo v šprinte a obhájila druhé miesto zo stíhacích pretekov, ako aj vylepšila svoje umiestnenie vo vytrvalostných pretekoch z 20. na 2. miesto.
Celkom získala ako juniorka sedem medailových umiestnení.

Súkromie


Narodila sa v Ťumeni vo vtedajšom Sovietskom zväze. Jej pôvodné ruské meno je Anastasija Vladimirovna Kuzmina, o tri roky mladší brat Anton Vladimirovič Šipulin je súčasný ruský biatlonista.
Od apríla 2007 je vydatá za Daniela Kuzmina, bývalého ruského a súčasného izraelského reprezentanta v behu na lyžiach. V roku 2007 sa jej narodil syn Jelisej.
Od decembra 2008 má slovenské občianstvo a býva v Banskej Bystrici.