Presunúť na hlavný obsah

Silvio Berlusconi

bývalý taliansky premiér
Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

bývalý taliansky premiér
Miesto narodenia:
Miláno, Taliansko
Partner/ka:
Veronika Bartollini
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
87
Znamenie:
váhy
Povolanie:
bývalý taliansky premiér

Detstvo a štúdium


Jeho otec pracoval ako bankový úradník a matka bola ženou v domácnosti. Biznis lákal Berlusconiho už v detstve, na univerzite si privyrábal predajom vákuových čističov. Na akadémii sa zoznámil s talianskym premiérom Benitom Craxim. Toto stretnutie bolo pre neho kľúčové, pretože vďaka nemu neskôr získal moc na mediálnom trhom v krajine.

Kariéra


Keď mal dvadsaťpäť, vykročil v otcových stopách a začal pracovať ako bankový úradník. Zobral si veľkú pôžičku a založil stavebnú firmu Edilnord. V roku 1975 prišla na rad holdingová spoločnosť Finnivest a o päť rokov neskôr začal prevádzkovať prvú súkromnú televíznu stanicu Channel 5, ktorá porazila ostatné televízie Italia 1 a Net 4.

V roku 1986 sa stal prezidentom krachujúceho klubu AC Miláno, ktoré sa dnes radí medzi najúspešnejšie kluby. Do politiky sa dostal v roku 1993.

Dnes sa prezentuje ako obhajca záujmov jednoduchých ľudí, robotníkov a farmárov, a to i napriek tomu, že je jedným z najbohatších ľudí v Taliansku a jeho majetok vo forme futbalového klubu, poisťovní, nakladateľstiev a televízie sa odhaduje na desať miliard dolárov.

Súkromie


Má päť detí, dve zo súčasného manželstva s herečkou Veronikou Bartollini.