Presunúť na hlavný obsah

Fidel Castro

bývalý prezident Kuby
Fidel Castro

Fidel Castro

bývalý prezident Kuby
Miesto narodenia:
Birán
Vek:
97
Znamenie:
lev
Povolanie:
bývalý prezident Kuby

Pôsobenie


Fidel Alejandro Castro Ruz je bývalý kubánsky právnik a revolucionár, dlhoročný politický líder a bývalý prezident Kuby. Nepretržite vládol od roku 1959, keď jeho revolučné hnutie zosadilo vládu Fulgencia Batistu a vytvorilo na Kube prvý komunistický štát na západnej pologuli až do roku 2008, kedy sa z vlastnej vôle (hlavne kvôli zdravotnému stavu) odmietol uchádzať o post prezidenta na nasledujúce volebné obdobie. 19. februára 2008 Fidel Castro päť dní pred vypršaním mandátu oznámil, že sa už nebude uchádzať o úrad prezidenta a hlavného veliteľa armády. Ako svojho nástupcu odporučil svojho brata Raúla Castra. Patril medzi najdlhšie pôsobiace hlavy štátu na svete.
Stále je považovaný za najvplyvnejšieho muža krajiny. Stal sa známym pre svoj nacionalizmus a odpor proti vplyvu USA na Kubu.

Destvo a súkromie


Narodil sa v pomerne bohatej farmárskej rodine v mestečku Birán v provincii Holguín. Má dvoch bratov: staršieho Ramóna, ktorý pracuje na ministerstve poľnohospodárstva a spravuje rodinné majetky a mladšieho Raúla, ktorý sa na Fidelovo doporučenie stal súčasným prezidentom. Má tiež štyri sestry; Angelitu, Emmu, Agustinu a Juanitu. Posledná zmieňovaná po nezhodách s Fidelom na začiatku 60. rokov emigrovala do Spojených štátov.

Štúdium


Študoval právo na univerzite v Havane. V roku 1947 vstúpil do Ortodoxnej strany, ktorá požadovala reformu vlády. Nasledujúci rok sa oženil so študentkou filozofie Mirtou Díaz Balart, tiež z bohatej kubánskej rodiny, s ktorou mal neskôr syna Fidelita.