Presunúť na hlavný obsah

Che Guevara

revolucionár, vodca
Che Guevara

Che Guevara

revolucionár, vodca
Miesto narodenia:
Rosario, Argentína
Partner/ka:
Aledia Marcha
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
39
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
revolucionár, vodca

Destvo, mladosť a štúdium


Vlastným menom Dr. Ernesto Rafael Guevara de la Serna. Ako dvojročný ochorel na astmu. Čítal Freuda, Pabla Nerudu, francúzsku literatúru a neskôr Marxa a Engelsa. Vyštudoval medicínu na univerzite v Buenos Aires.
Veľa cestoval, v roku 1951 spolu s priateľom podnikol 10 mesiacov trvajúcu cestu po Južnej Amerike. Navštívil slávne peruánske Machu Picchu a istý čas pracovali aj v útulku pre malomocných v San Pablo. Vycestoval aj do Kolumbie, kde práve vrcholila občianska vojna. Mesiac strávil v Miami na Floride. Práve tu sa, s najväčšou pravdepodobnosťou, začali formovať jeho protiamerické postoje.
Po skončení štúdia dostal ponuku pracovať na univerzite, odišiel do Bolívie, Peru a Venezuely a začiatkom januára 1954 prišiel do Guatemaly, kde sa zoznámil so svojou prvou manželkou, Hildou Gadeovou.
V septembri 1954 Guevara odišiel z Guatemaly do Mexika, ktoré bolo v tomto období strediskom ľavicových radikálov. Pôsobil tam ako lekár.

Pôsobenie


Bol a stále je všeobecne známy ako Che Guevara (če gevarrra), marxistický revolucionár, vodca kubánskych partizánskych jednotiek. V Mexiku sa zoznámil s kubánskym emigrantom Fidelom Castrom, ktorý sa uchýlil do Mexika po neúspešnom puči v júli 1953.
O štyri roky neskôr sa 17. januára malá jednotka mužov spolu s Guevarom a Castrom rozhodla zaútočiť na vojenskú hliadku v La Plate. Bolo to ich prvé víťazstvo. Guevara sa stal veliteľom 4. kolóny. V tomto období sa ujala prezývka Che, čo znamená v argentínskej hovorovej reči zvolanie v zmysle hej, prípadne človeče.
Koncom roka 1958 zaútočil Che na mestá Guayos a Cabayguán a napriek niekoľkonásobnej presile ich v priebehu dvoch dní dobil.
Bol jedným z najagresívnejších a najúspešnejších povstaleckých veliteľov. Jeho jednotky dobili 1. januára 1959 150-tisícové mesto Santa Clara. Na druhý deň, 2. januára, vstúpilo do Havany revolučné vojsko a kubánska armáda kapitulovala.

Guevara bol 13. februára vymenovaný za prezidenta Národnej kubánskej banky a v roku 1961 za ministra priemyslu.
V roku 1965 odišiel Che spolu so 120 dobrovoľníkmi do Belgického Konga. Chcel zmeniť miestne povstanie v komunistickú revolúciu.
V októbri 1966 odišiel s falošným pasom do Bolívie. Vznikla tu nová partizánska skupina. Guevarova predstava o komunistickej revolúcii sa ani v Bolívii nenapĺňala. Bolívijské vládne jednotky koordinované agentmi CIA ich obkľúčili 8. októbra v rokline v Andách. Po krátkej prestrelke sa povstalci vzdali.
Zradeného a zajatého Guevaru na druhý deň, 9. októbra 1967 zavraždili.

Zaujímavosť


Guevara sa 22. mája 1959 rozviedol a v tom istom roku sa oženil s Alediou Marchou.

Jeho ostatky boli nájdené v roku 1997 neďaleko Vallegrande a prevezené na Kubu. Ako politik Che Guevara zlyhal na plnej čiare. Dostal sa do politickej izolácie a to bol najväčší problém. Na druhej strane je nepopierateľným faktom, že Che Guevara nebojoval pre osobný prospech, ale pre ideály o sociálnej rovnosti, ktorým naozaj veril.