Presunúť na hlavný obsah

Princ Harry

Princ z Wales
Princ Harry

Princ Harry

Princ z Wales
Miesto narodenia:
Londýn
Rodinný stav:
slobodný
Vek:
39
Výška:
189 cm
Znamenie:
panna
Povolanie:
Princ z Wales

Detstvo a štúdium


Princa Henryho, resp. Harryho , pokrstili menom Henry Charles Albert David. Jeho plný titul je Kráľovská Výsosť Princ Henry z Walesu. Je mladším synom následníka trónu Princa Charlesa a jeho nebohej prvej ženy princeznej Diany. Je tretí v poradí na trón Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, po babičke kráľovnej Alžbety II.
Narodil sa v nemocnici sv. Márie v Londýne a pokrstený bol 21. decembra v kaplnke svätého Juraja na Windsorskom zámku. Navštevoval rovnaké školy ako jeho brat William, Wetherby School, Ludgrove School, Eton College. Počas stredoškolského štúdia objavil v sebe lásku k športu.
Pred univerzitným vzdelávaním si dal rok prestávku a navštívil sirotinec v Afrike a v Austráli pracoval s dobytkom. V roku 2005 sa stal študentom Kráľovskej vojenskej akadémie v Sandhurste. Podľa tradície počas štúdia používal priezvisko Henry Wales. Jeho skutočné občianske meno je však Mountbatten-Windsor.
Od roku 1960 majú všetci potomkovia kráľovnej Alžbety II. a jej manžela Phillipa toto priezvisko. Používa sa však len pri oficiálnych dokumentoch.

Zaujímavosť


Princ Harry chcel byť ako vojak nasadený v skutočnom vojenskom konflikte, ale jeho žiadosť o účasť na vojenskej operácii v Iraku mu zamietli. Dostal sa síce do Afganistanu, ale po 77 dňoch bol odvolaný, pretože sa o tom dozvedeli média a tlač. Zverejnenie tejto informácie urobilo z princa ľahký terč pre nepriateľa. Preto sa musel vrátiť domov.

Škandály


Na maturitný večierok prišiel oblečený v nacistickej uniforme. Za trest ho otec poslal povinne si pozrieť, ako to vyzeralo v koncentračnom tábore v Osvienčime.
Natočili ho ako šňupe vodku.

V roku 2008 musel opustiť britskú armádu, pretože nemiestne urazil svojho spolubojovníka hláškou „Á, pakoš prišiel“. Pakoš je označenie pre moslimského zajatca.