Presunúť na hlavný obsah

Andrej Kiska

zakladateľ najúspešnejšej neziskovej charitatívnej organizácie Dobrý anjel, prezident SR

Andrej Kiska

zakladateľ najúspešnejšej neziskovej charitatívnej organizácie Dobrý anjel, prezident SR
Miesto narodenia:
Poprad
Partner/ka:
Ing. Martina Kisková
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
61
Znamenie:
vodnár
Povolanie:
zakladateľ najúspešnejšej neziskovej charitatívnej organizácie Dobrý anjel, prezident SR
Osobný web:
https://www.prezident.sk

Kariéra

Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu STU v Bratislave. V roku 1990 po ukončení štúdia pracoval ako projektant a odišiel skúšať šťastie do USA, s plánom natrvalo sa tam usadiť. Po roku a pol sa však vrátil na Slovensko a začal podnikať. Založil svoju prvú spoločnosť, ktorá sa zaoberala dovozom, veľkoobchodom a maloobchodom so šperkami.

V roku 1996 spoluzakladal spoločnosť Tatracredit, s.r.o., ktorá realizovala katalógový splátkový systém Triangel a neskôr aj splátkový systém Quatro. Tie sa stali najväčšími splátkovými systémami na Slovensku. Svoje pôsobenie na finančnom trhu neskôr rozšíril o aktivity v oblasti pôžičiek, kreditných kariet a financovania kúpy osobných automobilov.

V roku 2005 kúpila všetky tieto spoločnosti VÚB banka a zlúčila ich pod názov Consumer Finance Holding, kde Andrej Kiska pôsobil do roku 2007 ako člen predstavenstva.

V roku 2014 sa stal prezidentom Slovenskej republiky.

Dobročinnosť

V roku 2005 spoluzaložil neziskovú organizáciu Dobrý Anjel. Kvôli kandidatúre na prezidenta SR sa koncom mája 2013 vzdal funkcie predsedu správnej rady a od 1. júna je predsedníčkou jeho manželka Martina Kisková. Cieľom tejto organizácie je pomáhať rodinám s deťmi, ktoré sa vinou závažného, život ohrozujúceho ochorenia dostali do ťažkej finančnej situácie.

Počas ôsmych rokov svojej činnosti vyzbieral a do posledného centu rozdelil vyše 21 miliónov EUR a pomohol viac ako 6 000 rodinám s deťmi.

Dobrý Anjel je dnes najúspešnejšia nefiremná charita na Slovensku.

Ocenenie

V roku 2006 obdržal od časopisu Trend ocenenie Manažér roka. Zúčastňuje sa viacerých konferenciách a poskytol množstvo rozhovorov na tému filantropia a podnikanie. V roku 2011 sa stal držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo za filantropiu.

Súkromie

Je ženatý. S manželkou sa spoznali v práci. Majú spolu 4 deti (Andrej 27, Natalia 23, Veronika 9 a Viktor 5). Bývajú v Poprade.

Vo voľnom čase sa venuje hlavne deťom a ak mu ostane čas, rád si prečíta dobrú knihu. Medzi jeho najobľúbenejšie patria knihy od autorov Gordon Livingstone a Paulo Coelho.

Životné heslo

Dobro dávaj a dobro sa ti vráti.

Najvyšším zmyslom života je pomáhať druhým.

Politický vzor

Milan Hodža

M.R. Štefánik

J.F.Kennedy