Presunúť na hlavný obsah

Eva Blahová

profesorka operného spevu na Akadémii umení v Banskej Bystrici
Eva Blahová

Eva Blahová

profesorka operného spevu na Akadémii umení v Banskej Bystrici
Miesto narodenia:
Skalica
Vek:
79
Znamenie:
strelec
Povolanie:
profesorka operného spevu na Akadémii umení v Banskej Bystrici

Štúdium


Vyštudovala operný a koncertný spev na VŠMU v Bratislave u profesorky Anny Hrušovskej. V štúdiách pokračovala na Akademie für Musik und darstellende Kunst vo Viedni, v odbore piesňového a oratoriálneho spevu pod vedením prof. Roberta Scholluma, neskôr u profesora Ericha Werbu v Salzburgu.

Pôsobenie


Je členkou rôznych porôt na medzinárodných súťažiach a prezidentkou Slovensko-kanadského hudobného fondu. Spolupracuje s nadáciou Olgy Havlovej, Antonína Dvořáka v Prahe, a s Nadáciou Help v Bratislave. Ako operná speváčka sa predstavila na niekoľkých svetových scénach.
Učila 32 rokov na VŠMU v Bratislave, päť rokov na Akadémii Europe Mozart Foundation, tri roky pôsobila v Nórskej kráľovskej opere, štyri roky hosťovala na univerzite vo fínskom Turku.

V súčasnosti pôsobí na Akadémii umení v Banskej Bystrici a vedie magisterské štúdium pre rakúskych študentov z dvoch viedenských konzervatórií.

Je členkou umeleckej rady festivalu Pražská jar a Národného divadla v Prahe a prezidentkou Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera Trnavského.

Zaujímavosť


V USA ju ocenili ako Ženu roku 2006, na Slovensku titulom Žena 21. storočia.

Mezzosopranistka a učiteľka operného spevu, ktorá má študentov po celom svete, napriek svojmu dôchodkovému veku vyzerá na štyridsať. Jej staršia sestra hovorí, že tak dobre vyzerá preto, lebo stále je veľmi aktívna a miluje svoju prácu.

Pochádza z významnej hudobnej rodiny, jej otcom bol Dr. Janko Blaho.