Presunúť na hlavný obsah

Jozef Banáš

slovenský prozaik, dramatik, diplomat a politik
Jozef Banáš

Jozef Banáš

slovenský prozaik, dramatik, diplomat a politik
Miesto narodenia:
Bratislava
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
75
Znamenie:
váhy
Povolanie:
slovenský prozaik, dramatik, diplomat a politik

Štúdium


Absolvoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave, odbor zahraničný obchod.

Pôsobenie



V rokoch 1973 – 1976 pracoval v podniku Chirana Export Piešťany. Na Federálnom ministerstve zahraničných vecí v Prahe pôsobil od roku 1977 do roku 1992. V rámci svojho pôsobenia bol v rokoch 1977 – 1983 riaditeľom Tlačového a informačného strediska Bratislava a v rokoch 1983 – 1988 tlačovým atašé na Veľvyslanectve ČSSR v NDR.


V rokoch 1990 – 1992 bol vyslancom na Veľvyslanectve ČSFR v Rakúsku. Pôsobil aj v Raiffeisen Leasing vo Viedni. Riaditeľom Tatra Leasing Bratislava sa stal v roku 1993. V rokoch 1994 – 2001 zastupoval Slovak International Tabak ako riaditeľ pre priemyselnú politiku.

V rokoch 2002 – 2006 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, kde pôsobil aj ako podpredseda Výboru NR SR pre európsku integráciu, bol vedúcim stálych delegácií NR SR v PZ Rady Európy a NATO. V rokoch 2004 – 2006 bol viceprezidentom PZ NATO.

Literárna tvorba



Jeho tvorba je tematicky a žánrovo rozmanitá. Na začiatku to boli najmä realistické, jemne ironické poviedky z dedinského a mestského prostredia a televízne scenáre, v ktorých v dramatickom útvare zhodnotil svoje pôsobenie vo fabrickom prostredí. Prvé poviedky Mimoriadny rýchlik a Busta publikoval na začiatku osemdesiatych rokov v Novom slove mladých, obe neskôr vyšli v knihe Lepší ako včera a poviedka Mimoriadny rýchlik aj v antológii 21 autorov mladej slovenskej poviedky Na večeru budú štvorlístky.

Zostavovateľka antológie O. Feldeková charakterizovala týchto autorov ako ľudí, ktorí „žili zaujímavým a intenzívnym životom a boli schopní o ňom pekne vypovedať“.


V deväťdesiatych rokoch inklinoval k divadlu a priniesol do slovenskej dramatiky postavu francúzskeho diplomata Talleyranda, v jeho dramaticko-komediálnom súboji s ministrom vnútra Fouchém poukázal na problémy morálka verzus moc a preskúmal, nakoľko platí, že „morálka je pre občana možnosťou a pre politika povinnosťou“.


Jednou z jeho najúspešnejších kníh je satirický román Idioti v politike. Je to zábavný, ironický, groteskný, poučný aj varujúci pohľad na svet politiky všeobecne a tej slovenskej zvlášť. Román Zóna nadšenia autor v podtitule označil ako dramatický príbeh priateľstva a lásky.
Najnovším výtvorom Jozefa Banáša na literárnej pôde je kontroverzný Kód 9, v ktorom ponúka neraz tvrdé a šokujúce fakty o náboženstvách, najmä o kresťanstve a katolíckom vierovyznaní. Odmieta napríklad krstenie novorodeniatok, cirkevné finančné kšefty, nedôstojné postavenie ženy v cirkvi či mocenské ambície cirkvi. Kódu 9 nechýba dobrodružstvo, erotika, láska ani napätie.

Súkromie


Je ženatý, vyznal sa, že jeho manželka je jeho životnou láskou. Má s ňou dve dcéry, mladšia z nich je populárna moderátorka a zabávačka Adela Banášová.