Presunúť na hlavný obsah

Mahmúd Ahmadínežád

Prezident Iránskej islamskej republiky

Mahmúd Ahmadínežád

Prezident Iránskej islamskej republiky
Miesto narodenia:
Garmsár, iránska provincia Semnán
Vek:
67
Znamenie:
škorpión
Povolanie:
Prezident Iránskej islamskej republiky

Štúdium



Pre nadaného študenta bol ďalším logickým krokom nástup na univerzitu, ale cestu za vzdelaním mu načas skomplikovala islamská revolúcia na konci sedemdesiatych rokov, ktorej sa, ako mnohí iní, aktívne zúčastnil. Pôsobil potom istý čas v milícií Basídž a v roku 1986 začal postgraduálne študovať stavebníctvo, odbor, ktorý ukončil roku 1989 s titulom inžiniera. Zároveň bol politicky činný a od začiatku deväťdesiatych rokov zastával rôzne funkcie v regionálnej správe.

Kariéra



V roku 2003 bol ako takmer neznámy politik zvolený starostom Teheránu, pričom v úrade zotrval až do roku 2005 - do doby, než v prezidentských voľbách prekvapivo porazil bývalého iránskeho prezidenta Alího Akbara Rafsandžáního. Jeho zvolenie znamenalo posilnenie vplyvu konzervatívcov v krajine a preto ho bez problémov schválil duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, najvyšší predstaviteľ republiky. Dňa 3. augusta 2005 bol Mahmúd Ahmadínedžád inaugurovaný šiestym prezidentom Iránu.

Zaujímavosti



V auguste 2010 bol na prezidenta spáchaný neúspešný pokus o atentát.


Zastáva dlhodobú politiku Iránu odmietajúcu uznať Izrael ako právoplatný štát.


Je popisovaný ako veľmi pokorný človek a ku skromnosti presviedča aj ostatných členov svojej vlády - doteraz údajne býva v skromnom dome, ktorý zdedil po svojom otcovi. Je zvyknutý spať na tvrdej zemi. Údajne odmietol prezidentský plat a žije iba z gázu 250 dolárov ako lektor univerzity, na ktorej prednášal.


V roku 2011 pri desiatom výročí útokov z 11. septembra 2001 vyhlásil, že Spojené štáty využili teroristické útoky z 11. septembra 2001 ako zámienku na začatie vojen v Iraku a Afganistane. Washington mal údajne takto riešiť svoje ekonomické problémy.