Presunúť na hlavný obsah

Jozef Kollár

Poslanec NR SR
Jozef Kollár

Jozef Kollár

Poslanec NR SR
Vek:
62
Znamenie:
lev
Povolanie:
Poslanec NR SR

Štúdium


Študoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave, titul PhD získal na Ekonomickom ústave SAV a absolvoval aj postgraduálne štúdium bankovníctva na University of Wisconsin, Madison, Wisconsin (USA), Jack T. Conn Graduate School of Community Banking, Oklahoma City University, Oklahoma (USA) a na OATS Association for Overseas Technical Scholarship, Yokohama (Japonsko). Ovláda anglický a nemecký jazyk.

Kariéra


Do júla 2010 bol vlastníkom spoločnosti JK Advisory v Bratislave, ktorá sa zaoberá finančným poradenstvom. V rokoch 2000-2006 pôsobil ako predseda predstavenstva Volksbank Slovensko, ktorú v roku 1991 aj spoluzaložil. Je spoluautorom Zákona o Národnej banke Slovenska. Viedol rokovania v Medzinárodnom menovom fonde spojené so vznikom Slovenskej republiky. Bol členom poradného tímu ministra financií pre rozdelenie federálnej meny.
V roku 1998 inicioval a spolu so Slovenskou rektorskou konferenciou založil projekt „Cena Grand Prix Ľudovej banky za vzdelanie“. V rámci projektu bolo každý rok ocenených 22 laureátov, najúspešnejších absolventov slovenských vysokých škôl a univerzít, ktorí dosiahli výsledky v študijnej a vo vedeckej oblasti, v mnohých prípadoch svojim významom presahujúce hranice Slovenska.
Je držiteľom Zlatej medaily prof. Imricha Karvaša, prvého guvernéra Národnej banky Slovenska, ktorú udeľuje Ekonomická univerzita v Bratislave, za prínos v oblasti podnikania a aplikovanej ekonomickej vedy na Slovensku.
Je predsedom Správnej rady Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA), mimovládnej organizácie, ktorá každoročne zostavuje rebríček slovenských univerzít a vysokých škôl, členom Správnej rady Vysokej školy múzických umení v Bratislave a členom Dozornej rady Slovenskej asociácie pre znalostnú spoločnosť (SAKS).