Presunúť na hlavný obsah

Jane Austen

spisovateľka
Jane Austen foto /herečka Olivia Williams v sníme

Jane Austen

spisovateľka
Miesto narodenia:
Steventon, Hampshire, Anglicko
Rodinný stav:
slobodná
Vek:
42
Znamenie:
strelec
Povolanie:
spisovateľka
Osobný web:
www.janeausten.co.uk

Život a tvorba



Jane Austen bola anglickou spisovateľkou, ktorú mnohí nesprávne zaraďujú do Viktoriánskeho obdobia, aj keď ťažisko jej tvorby patrí do tzv. Regentskej éry.


Narodila sa do rodiny kňaza v Southamptone, neskôr sa presťahovali do Bathu, keďže otec uvoľnil faru jednému zo svojich štyroch synov. Po otcovej smrti odišla s matkou a sestrou Cassandrou do starého domu v Chawtone, ktorý im ponúkol brat Edward Knight. Ten sa stal chovancom a adoptívnym synom bohatých Knightovcov, čo Jane vnímala ako veľké odcudzenie a je veľmi pravdepodobné, že zápletkou románu Rozum a cit, kde John Dashwood po smrti otca nehanebne nechá svoje nevlastné sestry s úbohou ročnou rentou, hoci pri smrteľnej posteli otcovi sľúbil, že sa o nich postará, narážala práve na bratovo správanie.


Dodnes je pre všetkých obdivovateľov tejto spisovateľky záhadou, ako mohla stará dievka opísať tak realisticky nielen vzťahy v spoločnosti, ale aj tie ľúbostné, ktorým vdýchla život bez akejkoľvek prehnanej sentimentality či nádychu romantickosti, ktorý bol príznačný pre tvorbu väčšiny spisovateľov tej doby, a to i napriek tomu, že zomrela 41-ročná ako stará dievka.


Patrí medzi najčítanejších svetových autorov. Všetkých šesť románov, ktoré stihla za svoj krátky život napísať, sfilmovala britská televízia BBC a to niekoľkokrát. Najnovším remakom je Emma z roku 2009 v hlavnej úlohe s Romolou Garai, ktorú si môžete pamätať napríklad z filmu Pokánie, kde hlavné úlohy stvárnili Keira Knightley a Jame McAvoy. Keira Knightley si zahrala aj v Pýche a Predsudku, ďalšom filmovom spracovaní jedného z Austenovej románov, ktorý sa môže popýšiť štyrmi nomináciami na Oscara.
Okrem klasických spracovaní sa ako huby po daždi objavujú aj moderné remaky, napríklad "Bride and Prejudice" či skôr v našich končinách známe ako "Moja veľká indická svadba", alebo najnovšie spracovanie Rozumu a citu s Camille Belle a Alexou Vega, "From Prada to Nada". Ide o veľmi vydarenú sviežu romantickú komédiu s výborným soundtrackom.


Za zmienku a zhliadnutie určite stoja aj životopisné filmy o tejto spisovateľke. Hollywoodske spracovanie "Becoming Jane", u nás v preklade ako "Vášeň a cit", je trošku skreslený príbeh jej prvej neopätovnej lásky. Omnoho realistickejšie vyznieva menej komerčné spracovanie britskej televízie BBC, "Miss Austen Regrets". Nikto však nevie, ako to s jej ľúbostným životom naozaj bolo. Je však isté, že nejaká záhada tu stále zostáva, čo podporuje aj fakt, že jej sestra Cassandra po Janinej smrti spálila časť jej korešpondencie.

poznámka

Foto je len ilustračné: Jane Austen v podaní britskej herečky Olivie Williams vo filme "Miss Austen Regrets" (Slečna Austenová ľutuje).