Presunúť na hlavný obsah

Karl Lagerfeld

módny návrhár
Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld

módny návrhár
Miesto narodenia:
Hamburg, Nemecko
Vek:
86
Znamenie:
panna
Povolanie:
módny návrhár

Kariéra


V roku 1952 sa presťahoval do Paríža, kde navštevoval strednú školu Lycée Montaigne. O tri roky na to vyhral prvú cenu za kresbu v súťaži vyhlásenej Medzinárodným vlnárskym sekretariátom. Od roku 1960 tri roky pracoval ako asistent u Pierra Balmaina, neskôr ako hlavný návrhár pre salón Jeana Patoua.
Od polovice šesťdesiatych rokov bol na voľnej nohe a pracoval pre módne domy Fendi a Chloé. V roku 1974 založil svoju vlastnú módnu radu Impressions, ale kvôli financiám dlho neprežila. Pokračoval teda ako hlavný návrhár domu Fendi a umelecký riaditeľ domu Chloé.
V roku 1984 predstavil konfekciu pre značku Chanel a zároveň aj svoju značku Karl Lagerfel KL. O tri roky na to sa začal venovať aj fotografovaniu, vytvoril vlastné reklamné kampane a editoriály pre významné módne publikácie.
Otvorením galérii v Paríži, na ktorej predstavil svoje fotografie a modely KL, si splnil životný sen. V roku 2004 až 2006 sa jeho modely predstavili na výstave Chanel spolu s modelmi Coco Chanel. V tom istom období sa na trh dostala aj jeho rada džínsov a tričiek.

Charakteristika jeho tvorby


Je plný protikladov, šikovne kombinuje staré a nové, prináša zmenu a vždy sa dokáže prispôsobiť jedinečným kvalitám každej zo značiek, ktoré neúnavne a s ľahkosťou navrhuje. Priamo sa angažuje v mnohých oblastiach módy, od dizajnu a marketingu, až po fotografiu a reklamu. Stal sa hnacou silou módneho priemyslu a pomáha určovať štýl dvadsiateho a dvadsiateho prvého storočia. Jeho modely majú často grafický až architektonický charakter.

Súkromie


Nemôže si dovoliť len tak sa prechádzať po ulici bez toho, aby nebudil pozornosť a niekto ho nepožiadal o autogram. Preto sa často schováva za čiernymi okuliarmi, naškrobeným dandyovským golierom, alebo za svojim typickým vejárom ako šľachtic z dávnych dôb. Lagerfeld nikdy nerozpráva o svojom súkromí.