Presunúť na hlavný obsah

Harrison Ford

herec
Harrison Ford

Harrison Ford

herec
Miesto narodenia:
Chicago, Illinois, USA
Partner/ka:
Calista Flockhart
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
81
Znamenie:
rak
Povolanie:
herec

Kariéra a úspechy


Je americký filmový herec. Jeho najznámejšími rolami sú uštipačný vesmírny pilot Han Solo vo filmovej sérii Hviezdne vojny a vtipný ale neústupný archeológ a zároveň akčný hrdina Indiana Jones, z filmu Dobyvatelia stratenej archy a jeho pokračovaní.


Forda začalo priťahovať herectvo pomerne neskoro. V roku 1964 sa presťahoval do Los Angeles v Kalifornii, kde podpísal zmluvu s filmovou spoločnosťou Columbia Pictures. Za 150 dolárov týždenne hral v rámci programu pre nové talenty malé role v troch filmoch. V titulkoch westernu A Time for Killing z roku 1967, bol za svoju malú rolu uvedený ako „Harrison J. Ford“, s pridaným „J“, hoci nemal druhé meno, aby sa tak odlíšil od iného herca Harrisona Forda, ktorý hral v nemých filmoch a zomrel v roku 1957.


Hneď na to prešiel do spoločnosti Universal Studios a dostával malé televízne role. Kvôli nedostatočným hereckým ponukám a preto, že musel podporovať svoju vtedajšiu manželku a dvoch malých synov, sa stal profesionálnym tesárom – samoukom, pričom bol i pódiovým technikom populárnej rockovej skupiny The Doors.
Vďaka tesárčine sa stal nezávislým, role si vyberal a prvé významnejšie získal v roku 1973 v nízkorozpočtovom filme vtedy neznámeho George Lucasa, Americké graffiti (American Graffiti), s piatimi nomináciami na Oscara.

Počas tesárskej práce tiež náhodou prišiel k jednej zo svojich najslávnejších rolí. V roku 1975 režisér George Lucas najal Forda, aby mu doma zostavil niekoľko skríň a pritom ho nechal čítať texty, ktoré mali slúžiť pre výber hercov do prvého dielu Hviezdych vojen. Steven Spielberg, ktorý bol pri tom, bol údajne prvým, kto si všimol, že sa Ford dobre hodí na rolu Hana Sola.


Ford sa stal hviezdou práve ako Han Solo v prvom z troch filmov Hviezdnych vojen. Chcel, aby jeho postava v treťom filme zomrela a poukazoval na to, že to dodá filmu na dramatickosti. George Lucas s ním však nesúhlasil.
Ďalšou veľkou rolou bol Indiana Jones v Dobyvateľoch stratenej archy a dalších pokračovaniach. Nasledoval Jack Ryan vo filme Vysoká hra patriotov (Patriot Games) a Jasné nebezpečenstvo (Clear and Present Danger) Toma Clancyho.
Medzi ďalšie známe Fordove filmy patria Blade Runner, Svedok (Witness), Utečenec (The Fugitive), a remake filmu Sabrina. Hoci väčšinou hral vodcov alebo hrdinov v mnohých akčných filmoch, možno ho vidieť i ako neverného manžela s hrozným tajomstvom v duchárskom filme Pod povrchom (What Lies Beneath).


Mnohé zo svojich hlavných úloh dostal zhodou zvláštnych okolností. Hana Sola vďaka čítaniu textov určených pre iných hercov, Indiana Jonesa, pretože herec Tom Selleck nemohol hrať a Jacka Ryana čiastočne pre neprimerané honorárové požiadavky Aleca Baldwina (Baldwin predtým hral v Hone na ponorku (The Hunt for Red October)).
Hoci niektoré z jeho najuznávanejších prác spadajú do žánru science-fiction, čo sa týka Hviezdych vojen a klasického kultového filmu Blade Runner, neskôr povedal, že patrili k jeho najmenej obľúbeným a k tomuto žánru sa nechce vracať.

Zaujmavosť


Guinnessova kniha rekordov z roku 2001 uvádza Forda ako najbohatšieho žijúceho herca. Jeho vykázaná odmena za film K-19: Stroj na smrť (K-19: The Widowmaker) z roku 2002 presiahla 25 miliónov dolárov. Dvadsať sedem filmov, v ktorých hral hlavné úlohy, mu vynieslo hrubý príjem cez 3,3 miliardy dolárov.

Súkromie


Ford bol ženatý dvakrát. V roku 1964 sa oženil s Mary Marquardtovou, s ktorou sa v roku 1979 rozviedol. Z tohto manželstva sa narodili dvaja synovia, Benjamin (*1967) a Willard (*1969).
14. marca 1983 sa znovu oženil s Melissou Mathisonovou, scenáristkou filmov Čierny žrebec (The Black Stallion), Kundun - život dalajlámu (Kundun) a E.T. - Mimozemšťan (E.T. The Extra-Terrestrial). S ňou má dve deti: syna Malcolma, narodeného 10. marca 1987 a dcéru Georgiu, narodenú 30. júna 1990. Mathisonová požiadala o rozvod 23. augusta 2001, v januári 2004 boli rozvedení a tento rozvod sa stal jedným z najdrahších v Hollywoodskej histórii.
Od roku 2002 je Fordovou partnerkou herečka Calista Flockhart, známa ako predstaviteľka hlavnej role zo seriálu Ally McBealová.