Presunúť na hlavný obsah

Dagmar Havlová

herečka, bývala prvá dáma
Dagmar Havlová

Dagmar Havlová

herečka, bývala prvá dáma
Miesto narodenia:
Brno, Česká republika
Rodinný stav:
vdova
Vek:
71
Znamenie:
baran
Povolanie:
herečka, bývala prvá dáma

Kariéra a súkromie


Bývala prvá dáma Českej republiky a čerstvá vdova po bývalom prezidentovi Vácvalovi Havlovi. Pred „kariérou“ prvej dámy pôsobila ako herečka. V roku 1997 sa vydala za vtedy úradujúceho prezidenta Českej republiky. Vyštudovala štátne konzervatórium a Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne (JAMU), ktorú ukončila s titulom magistra.

Po štúdiu účinkovala v Divadle na provázku. Neskôr sa presťahovala do Prahy a tu pôsobila v Divadle Jířiho Wolkera a tiež v Semafore. Od roku 1979 vystupovala v Divadle na Vinohradoch.
Po svadbe s prezidentom s hraním na dlhých jedenásť rokov prestala, opäť začala hrať až v roku 2005. Návrat na dosky, ktoré pre ňu znamenajú celý svet, sa jej viac než podaril, hra „Chvíle pravdy“ zožala veľký úspech. Odvtedy je členkou Divadla na Vinohradoch.

Medzi jej najvýraznejšie javiskové výkony patria stvárnenia týchto postáv: Jany v Anouilhovom „Skřivánkovi“, Kataríny v Shakespearovom „Skrotení zlej ženy“, Lady Macbeth v Ionesocovom „Macbethovi, Gazdiny roby v Strindbergovej Kráľovnej Kristíne a v Horovitzových „Chvíľach pravdy“.
Vo filme debutovala v roku 1974 celovečernou veselohrou „Holky z porcelánu“ režiséra Juraja Herza. Väčšinou sa objavovala v komediálnych úlohách.
Celkovo natočila viac než 50 filmov a 250 televíznych inscenácií. Posledným celovečerným filmom v ktorom hrala, bola komédia Václava Havla „Odcházení“ z roku 2011.
Z prvého manželstva má dcéru Ninu (1976).