Presunúť na hlavný obsah

Marilyn Monroe

herečka, modelka

Marilyn Monroe

herečka, modelka
Miesto narodenia:
Los Angeles, USA
Vek:
36
Výška:
166 cm
Váha:
53 kg
Miery:
94-58-91
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
herečka, modelka

Zaujímavosti



Marilyn Monroe, vlastným menom Norma Jeane Mortensenová, bola azda jednou z najznámejších amerických filmových herečiek a zároveň sexsymbolom 50. rokov 20. storočia. Dodnes je pre mnohých ľudí stelesneným ideálom ženskej krásy.


Hoci v rodnom liste bol za otca zapísaný pekár Edward Morteson, biologickým otcom bol niekto úplne iný. Marilyn sa po celý svoj život snažila nájsť svojho skutočného otca, no nepodarilo sa.
Jej mamou bola Gladys Bakerová, ktorá pracovala v štúdiách Columbia ako strihačka. Dlhé mesiace trávila v psychiatrických liečebniach. Keď mala Norma osem rokov, matku hospitalizovali natrvalo a ona sa ocitla najskôr v pestúnskej rodine a neskôr v sirotinci.


Počas vojny pracovala v továrni, kde kontrolovala padáky a maľovala trupy lietadiel a tu ju stretol vojenský fotograf David Conover. Bol to práve on, ktorého zábery otvorili herečke cestu k sláve.
V roku 1949 dostala ponuku od fotografa Toma Kellyho na nafotenie série aktov. Keď podpísala zmluvu s 20th Century Fox, zmenila si meno na umelecké: Marilyn Monroe. V prvej zmluve zarábala 125 dolárov týždenne. Za film Niekto to rád horúce (o jedenásť rokov neskôr), už dostala 4 milióny dolárov.


Marilyn mávala ťažkosti so zvládaním tlaku a požiadaviek filmových štúdií. Aj vďaka tomu neskôr začala trpieť depresiami a stala sa závislou od tabletiek. Marilyn bola trikrát vydatá.


Jej záhadnú smrť si polícia a úrady “upravili” do verzie samovraždy, ktorá im lepšie vyhovovala. Následne to z nej spravilo novú ikonu: celebritu, ktorá sa stala obeťou vlastnej krásy a slávy.
Rôzne teórie dodnes tvrdia, že za úmrtím herečky nebola samovražda, ale vražda v dôsledku mileneckých afér s bratmi Kennedyovcami, prípadne že ju dala zlikvidovať mafia.