Sarah Jessica Parker

*25.03.1965
  • Nelsonville, Ohio, USA Miesto narodenia:
  • 49 Vek:
  • 166 cm Výška:
  • kozorožec Znamenie:
  • herečka Povolanie:
Sarah Jessica Parker

Kariéra



Už ako osemročná získala prvú rolu v špeciálnom televíznom projekte The little match girl. Sarah sa začala venovať spievaniu a najmä baletu, čo sa jej neskôr bezpochyby hodilo. Vystupovala so Cincinatti Balett a zaspievala si v Metropolitan Opera. Nikto nepochyboval, že to kučeravé dievčatko je naozaj talentované.
V roku 1976 sa s rodinou presťahovali do New Jersey, kde bola Sarah Jessica obsadená do jej prvej role na Broadwayi, v The Innocents.
V roku 1979 sa stala jednou z troch dievčat, ktoré hrali hlavnú postavu v Annie, avšak po dvanástich mesiacoch odišla a zahrala si v snímke Rich kids.



Vo filmovej „brandži“ sa začínala dostávať do povedomia, a tak okrem toho, že v roku 1982 prestúpila na Hollywood High, prijala aj rolu v sitcome spoločnosti CBS Square Pegs.
Sarah sa závan showbiznizu zapáčil a vďaka tomu sa rozhodla plne oddať herectvu a neísť na vysokú školu.
Počas uplynulých rokov si zahrala v naozaj vydarených filmoch ako Footloose, Girls just want to have fun a Flight of the Navigator. Nasledovali menšie role, ktoré v porovnaní s trhákom, ktorý prišiel v roku 1991, neznamenali takmer nič.
Spolu s legendárnym komikom Steveom Martinom si zahrala vo filme L.A. story. Stvárnila tu predavačku Sandy, ktorá zvláštnymi spôsobmi komplikuje život meteorológa (Steve Martin). Náhle sa stala hviezdou a záujem o jej herecké nadanie čoraz viac narastal.
Postupne si zahrala po boku hviezd ako Nicolas Cage (Honeymoon in Vegas), Bette Midler (Hocus Pocus), Bruce Willis (Striking Distance), Antonio Banderas (Miamy Raphsody) atď.



Až sa nakoniec v roku 1998 dostala k jedinečnému projektu Sex & the city, ktorý sa stal hitom konca 20. a začiatku 21. storočia. Stvárnila tu novinárku Carrie Bradshaw, ktorá píše do prestížnych novín The New York Times o sexe a partnerských vzťahoch. Spolu so svojimi kamarátkami, ako slobodné a nezávislé ženy po tridsiatke, brázdia ulice New Yorku a vychutnávajú si radosti aj strasti života.
Je to seriál, ktorý vtipne vypovedá o veciach, ktoré doposiaľ boli skrývané pod pokrievkou a ľudia sa o nich báli hovoriť. Okrem múdrych rád a vtipných poznámok hlavných protagonistiek, sa divácke oči radi pokochajú na skvostných modeloch, ktoré herečky nosia.
Za Sex & the city si Sarah vyslúžila v roku 2000 cenu Golden Globe a jej ďakovná reč bola stručná a jasná: „Ďakujem vám. Nikdy som nič nevyhrala, v celom mojom živote. Ďakujem.“ Avšak to nebol koniec oceneniam.
V rokoch 2001 a 2002 vyhrala Golden Globe za Sex & the city opäť. Nakrúcanie úspešného Sex & the city sa skončilo 22. februára 2004. Po skončení seriálu sa natočili ešte dva celovečerné filmy, Sex & the city a Sex & the city 2, ktoré mali veľký úspech.

Filmografia



2011 I Dont Know How She Does It

2011 Silvestrovská noc

2010 Sex v meste 2

2009 Morganovci

2008 Sex v meste: Film

2008 Smart People

2007 Spinning Into Butter

2006 Lemra lemravá

2005 Strangers with Candy

2005 Základ rodiny

2002 Elvis Lives (TV film)

2002 Zamilovaná do vraha

2001 Big Show, The (TV film)

2000 Sex and the Matrix (TV film)

2000 State and Main

1999 Dobrák Dudley

1998 Sex v meste (TV seriál)

1998 Spievajúce divy (koncert)

1998 Stories from My Childhood (TV seriál)

1997 Kým si tu bol

1997 Shalom Sesame (TV seriál)

1996 Klub odložených žien

1996 Mars útočí!

1996 Smrtiaca liečba

1996 Stratení na Manhattane

1996 Substance of Fire, The

1995 Rapsódia v Miami

1995 Sunshine Boys, The (TV film)

1994 Ed Wood

1993 Hókus pókus

1993 V tesnej blízkosti

1992 In the Best Interest of the Children (TV film)

1992 Medové týždne vo Vegas

1991 Príbeh z Los Angeles

1990 Equal Justice (TV film)

1990 Spravodlivosť pre každého (TV seriál)

1989 Life Under Water (TV film)

1989 Pursuit (TV film)

1989 Ryan White Story, The (TV film)

1989 Twist of Fate (TV film)

1988 Dadah znamená smrť (TV film)

1987 Room Upstairs, The (TV film)

1987 Year in the Life, A (TV seriál)

1986 Malý navigátor

1986 Year in the Life, A (TV seriál)

1985 Girls Just Want to Have Fun

1985 Going for the Gold: The Bill Johnson Story (TV film)

1984 Almost Royal Family, The (TV film)

1984 Nechajte nás lietať

1984 Prvorodený

1983 Somewhere, Tomorrow

1982 My Body, My Child (TV film)

1982 Square Pegs (TV seriál)

1979 Rich Kids

Súvisiace články