Presunúť na hlavný obsah

Peter Sagan

profesionálny cyklista
Peter Sagan vyhral tretiu etapu TdF

Peter Sagan

profesionálny cyklista
Miesto narodenia:
Žilina
Partner/ka:
Katarína Sagan (Smolková)
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
34
Výška:
183 cm
Znamenie:
vodnár
Povolanie:
profesionálny cyklista
Pozícia:
cestná cyklistika
Osobný web:
www.petersagan.net

Život a kariéra


Momentálne najznámejší slovenský cyklista začínal športovú kariéru v mestskom futbalovom klube. Prvé malé cyklistické víťazstvo prišlo keď mal Peter 7 rokov, no bolo to v horskej cyklistike. Neskôr začal trénovať pod vedením Milana Novosada a Petra Zánického.
Veľký juniorský úspech zožal v roku 2006 na náročných pretekoch Regiónem Orlicka a na majstrovstvách Slovenska juniorov a stal sa držiteľom niekoľkých ocenení z cyklokrosu.
V novembri 2008 podpísal amatérsku zmluvu so špičkovým talianskym UCI Pro tímom Liquigas, no kvôli obmedzenému počtu štartujúcich cudzincov v tomto týme sa v sezóne 2009 predstavil na cestných pretekoch za tím Dukla Trenčín.
V kategórii seniorov štartoval už pod hlavičkou Liquigas a trénoval s hviezdami ako Ivan Basso
či Roman Kreuziger
. Peter pretekal v cestnej, no stále aj v horskej cyklistike. Nasledovalo niekoľko výhier a skvelých umiestnení, keď mu Lquigas ponúkli profesionálnu zmluvu na dva roky a vtedy sa ako profi cyklista rozhodol venovať iba cestnej cyklistike.
Svojho prvého profesionálneho pelotónu Tour Down Under v Austrálii, sa zúčastnil v roku 2010, kde si aj vyslúžil prezývku Rambo, za odjazdené preteky napriek 18 stehom na zranení po páde v 2. etape.
V roku 2010 prvý krát vystúpil aj v U.S.A a to na Tour of California, kde celkovo získal 8. miesto a zvíťazil v kategórii jazdcov do 24 rokov a v bodovacej súťaži.
Na Tour da France prvý krát pretekal v sezóne 2012, kedy získal 3 víťazstvá a vyhral bodovaciu súťaž šprintérov a tým pádom aj slávne zelené tričko a postaral sa tak o neutíchajúci záujem o svoju osobu zo strany priaznivcov aj médií.
V roku 2014 potvrdil svoj prestup do tímu Tinkoff-Saxo a znovu, tak ako aj v nasledujúcom a predošlom roku, si vybojoval na Tour de France zelené tričko. V tomto roku sa mu podarilo zvíťaziť aj na majstrovstvách Slovenska a Česka a to v časovke a pretekoch s hromadnýcm štartom. Takisto získal majstrovský titul na MS 2015 v Richmonde.
Rok 2015 mal pre Sagana aj príchuť súkromného víťazstva - svoje áno mu povedala jeho dlhoročná priateľka Katarína.

Víťazstvá

Umiestnil sa v pretekoch Grand Tour ako 42. (2012), 82. (2013), 60. (2014) a 46. (2015).
Tour de France - v bodovacej súťaži vyhral na v rokoch 2012 až 2015.
Vuelta a España - víťazstvo v 6., 12. a 21. etape, druhé miesto v 1. a 7. etape (2011), tretie miesto v 8. etape, odstúpil v 14. etape (2013), víťazstvo v 3. etape, druhé miesto v 4. etape, tretie miesto v 5. etape, odstúpil po 8. etape (2015)
Majstrovstvá Slovenska - víťaz pretekov s hromadným štartom (2011-2015)
Majstrovstvá sveta - víťaz pretekov s hromadným štartom (2015)