Kevin Costner

*18.01.1955
  • Lynwood, Kalifornia, USA Miesto narodenia:
  • Hristine Baumgartner Partner/ka:
  • 63 Vek:
  • kozorožec Znamenie:
  • herec,režisér Povolanie:
Doplň Oprav a Vyhraj!
Kevin Costner

Štúdium



Cevin Costner študoval na California State University vo Fullertone (odbor marketing).

Kariéra



Po skončení vysokej školy, kde sa zaoberal marketingom, začal pracovať v reklamnom oddelení istej stavebnej firmy, no po krátkej dobe prekvapil svojich blízkych nečakaným rozhodnutím venovať sa hereckej kariére. Začiatky nemal vôbec ľahké, začínal iba v podradných rolách podradných filmov.


Až režisér Lawrence Kasdan, s ktorým si Costner časom vytvoril silný priateľský vzťah, mu ponúkol rolu v SILVERADO (1985), ktorý odštartoval jeho kariéru. Onedlho prišli filmy z prostredia baseballu - BULL DURHAM (1988) a IHRISKO SNOV (1989) a Kevin sa stal jedným z najžiadanejších sexy mužov Hollywoodu na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov.

Keď sa v roku 1989 rozniesla správa, že sa chystá režírovať svoj vlastný, trojhodinový film TANEC S VLKMI (1990) s minimom dialógov a navyše odohrávajúci sa v období Civilnej vojny, ľudia nechápali o čo mu ide a stavali sa k tomuto projektu veľmi skepticky. Keď prišla premiéra, film nielenže vyrazil dych všetkým kritikom, no tiež sa stal veľkým komerčným hitom v kinách po celom svete.



Hviezdny piedestál mu však nevydržal dlho a po niekoľkých, relatívne slušných filmoch, prišiel v roku 1995 neslávne preslávený VODNÝ SVET. Rozpočet filmu sa kvôli komplikáciám s počasím vyšplhal na závratných 200 miliónov dolárov a film sa stal prekliatym ešte skôr, než bol uvedený do kín.
Podobného fiaska, ibaže ešte väčšieho kalibru sa Costner dočkal o dva roky neskôr, keď sa rozhodol priblížiť k úspechu TANCA S VLKMI a chopil sa réžie - opäť trojhodinového - filmového eposu POSOL BUDÚCNOSTI. Kým VODNÉMU SVETU sa jeho náklady podarilo s odretými prstami aspoň ako-tak pokryť vstupným z kín, POSOL BUDÚCNOSTI s rozpočtom 80 miliónov dolárov sa stal absolútnou finančnou skazou, keď za prvý víkend premietania zarobil iba necelých 6 miliónov dolárov.

Ocenenia


Film Tanec s vlkmi priniesol Costnerovi dvoch Oscarov - za najlepšiu réžiu a najlepší film roka.

Filmografia



2011 Little War of Our Own, A

2010 Company Men, The

2009 New Daughter, The

2008 Swing Vote

2007 Mr. Brooks

2006 Záchranári

2005 Druhá strana mince

2005 Klebetí sa...

2003 Krajina strelcov

2002 Vážka

2001 3000 míľ na úteku

2000 Whitney Houston: The Greatest Hits (video film)

2000 13 dní

1999 Boxeri

1999 Hra snov

1999 Správa vo fľaši

1997 Posol budúcnosti

1996 Zelený svet

1995 Vodný svet

1995 500 Nations (TV seriál)

1994 Rapa Nui: Legends in Stone (TV seriál)

1994 War, The

1994 Wyatt Earp

1993 Dokonalý svet

1992 Amazing Stories: Book One (video film)

1992 Osobný strážca

1991 J.F.K.

1991 Robin Hood - Kráľ zbojníkov

1990 Earth Day Special (TV film)

1990 Pomsta

1990 Tanec s vlkmi

1989 Pole snov

1988 Bull Durham

1987 Bez východiska

1987 Nepodplatiteľní

1986 Shadows Run Black

1985 American Flyers

1985 Fandango

1985 Neuveriteľné príbehy (TV seriál)

1985 Silverado

Súvisiace články