Božidara Turzonovová

*28.05.1942
  • Sofia, Bulharsko Miesto narodenia:
  • vydatá Rodinný stav:
  • 71 Vek:
  • blíženci Znamenie:
  • významná slovenská herečka Povolanie:
Božidara Turzonovová

Zaujímavosti


Božidara pochádza so srbsko-macedónskej rodiny, avšak vyrastala na Slovensku. Už odmala sa venovala dramatickému krúžku, rozhlasovému súboru a hre na klavír. V roku 1963 úspešne absolvovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Už počas štúdia si zahrala v inscenácií Most na tú stranu, kde hrala so svojím manželom, Jozefom Adamovičom. Po ukončení stúdia sa stala členkou SND, kde pôsobí aj v súčastnosti. Zahrala si aj v jednom s najúspešnejších muzikálov na Slovensku Na skle maľované, v Tajovského Ženskom zákone, v Albeeho Krehkej rovnováhe a Barčovom Mastnom hrnci. Momentálne sídli v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Jej herecké umenie si všimli aj také zvučné mená ako Jiří Krejčík, Otakar Vávra a Petr Weigl. Naveky v pamäti divákov ostáva v predstaviteľke opernej „divy“ Emy Destinovej v Krejčíkovom filme Božská Ema.

Ocenenia


1979 - získala titul zaslúžilá umelkyňa

2008 - prezident Ivan Gašparovič jej udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy

2009 - dostala Cenu Jozefa Kronera za celoživotnú tvorbu

Filmografia


1961: Most na tú stranu (Eva)

1964: Senzi mama (Zdena Tvrdoňová)

1971: Hry lásky šálivé (Sandra)

1972: Akce Bororo (Ori Anna – Zuzana)

1974: Adam Šangala (TV-seriál)

1975: Vivat, Beňovský! (TV seriál)

1976: Bouřlivé víno (Kateřína)

1976: Desať percent nádeje (Milka Rajterová)

1977: Bludička (Katarína)

1977: Penelopa (Eva Kamenická)

1977: Příběh lásky a cti (Karolína Světlá)

1977: Rusalka (cudzia kňažná)

1979: Božská Ema (Ema Destinová)

1979: Chlapi přece nepláčou (mama)

1980: Odveta (Kučerová)

1981: Zralé víno (Kateřina Janáková)

1983: Anděl s ďáblem v těle (Madame)

1984: Noc smaragdového měsíce (Marie)

1986: Mladé víno (Kateřina Janáková)

1987: Víkend za milión (Magda Veselá)

1988: Anděl svádí ďábla (Madame)

1990: Marta a ja (sestra Róza)

1991: Tajomstvo alchymistu Storitza (Rodericová)

1996: Suzanne (Denyho matka)

1997: Orbis Pictus (Marta)

1999: Praha očima … - pov. Obrázky z výletu (matka)

2000: Pramen života – Der Lebensborn (Grétkina matka)

2003: Zostane to medzi nami (Danicina matka)

2007: Vratné lahve (Kvardova)

Seriály


1999: Zborovňa (učiteľka slovenčiny Matulová)

2007 - 2008: Ordinácia v ružovej záhrade (Kveta Pokorná)

2008 - súčasnosť: Panelák (Jana Nitschneiderová)


Súvisiace články