Johnny Depp

*09.06.1963
  • Owensboro, Kentucky, USA Miesto narodenia:
  • 51 Vek:
  • 175 cm Výška:
  • blíženci Znamenie:
  • herec Povolanie:
johnny, depp, herec

Zaujímavosť



Významnú časť jeho kariéry tvoria filmy, ktoré nakrútil s režisérom a blízkym priateľom Timom Burtonom: Nožnicovoruký Edward (1990), Ed Wood (1994), Ospalá diera (1999), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005) a Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007). Deppa trikrát nominovali na Oscara, získal Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Award.


Rodina Deppovcov má írskych, nemeckých a indiánskych predkov z kmeňa Cherokee. Jeho priezvisko je ale francúzskeho pôvodu. Johnnyho stará matka Minnie - z maminej strany, pochádzala z kmeňa Cherokee a jeho otec má tiež predkov z rovnakého indiánskeho kmeňa.


V súčasnosti žije s francúzskou herečkou a speváčkou Vanessou Paradis, ktorú spoznal v roku 1998 počas nakrúcania mysteriózneho trileru Romana Polańského, Deviata brána (1999). Aby sa mohol rozprávať s jej rodičmi, naučil sa dokonca po francúzsky. Spolu majú dve deti: dcérku Lily-Rose Melody Depp a synčeka Jacka Johna Christophera Deppa III. Spolu žijú striedavo v Los Angeles a vo vile na juhu Francúzska.
Herec vlastní aj ostrov v súostroví Bahamy, kam si chodí občas oddýchnuť.
Depp je známy svojou hereckou všestrannosťou a schopnosťou stvárniť tie najrôznejšie charaktery, preto bol obsadený v množstve rôznych filmov. K herectvu ho presvedčil Nicolas Cage.

Filmografia


1984 – Nočná mora v Elm Street (A Nightmare on Elm Street)

1985 – Súkromný víkend (Private Resort)

1986 – Nahromadený hnev (Slow Burn)

1986 – Čata (Platoon)

1990 – Nožnicovoruký Edward (Edward Scissorhands)

1990 – Uplakanec (Cry-Baby)

1991 – Fredyho smrť - Posledná nočná mora (Freddy's Dead: The Final Nightmare)

1993 – Čo trápi Gilberta Grapea (What's Eating Gilbert Grape)

1993 – Benny a Joon (Benny & Joon)

1993 – Arizónsky sen (Arizona Dream)

1994 – Ed Wood

1995 – V poslednej chvíli (Nick of Time)

1995 – Mŕtvy muž (Dead Man)

1995 – Don Juan DeMarco

1997 – Krycie meno Donnie Brasco (Donnie Brasco)

1997 – Bojovník (The Brave), tiež réžia a scenár

1998 – Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas)

1999 – Ospalá diera (Sleepy Hollow)

1999 – Deviata brána (The Ninth Gate)

1999 – Astronautova žena (The Astronaut's Wife)

2000 – Muž, ktorý plakal (The Man Who Cried)

2000 – Kým sa zotmie (Before Night Falls)

2000 – Čokoláda (Chocolate)

2001 – Kokaín (The Blow)

2001 – Z pekla (From Hell)

2002 – Stratený v La Mancha (Lost In La Mancha, dokumentárny)

2003 – Vtedy v Mexiku (Once Upon a Time in Mexico)

2003 – Piráti Karibiku: Kliatba Čiernej perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl)

2004 – Tajomné okno (Secret Window)

2004 – Žili šťastne, kým nepomreli (Ils se mariérent et eurent beaucoup d'enfants)

2004 – Libertin (The Libertine)

2004 – Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (Finding Neverland)

2005 – Charlie a továreň na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory)

2005 – Mŕtva nevesta Tima Burtona (Corpse Bride)

2006 – Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža (Pirates of the Caribbean: Dead's Man Chest)

2007 – Piráti Karibiku: Na konci sveta (Pirates of the Caribbean: At World's End)

2007 – Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleet Street)

2009 – Verejní nepriatelia (Public Enemies)

2010 – Alica v krajine zázrakov (Alice in Wonderland)

2010 – Turista (Tourist)

2011 – Piráti Karibiku : V neznámych vodách (Pirates of the Caribbean: On Strange Tides)

2011 – Rumový denník (Rum´s diary)

2011 – Rango (Rango)

2011 – Jack & Jill

2012 – Dark Shadows

Súvisiace články