Johnny Depp

*09.06.1963
  • Owensboro, Kentucky, USA Miesto narodenia:
  • Amber Heard Partner/ka:
  • rozvedený Rodinný stav:
  • 53 Vek:
  • 178 cm Výška:
  • blíženci Znamenie:
  • herec, režisér, scénárista, producent Povolanie:
Doplň Oprav a Vyhraj!
johnny, depp, herec

Život a kariéra



Významnú časť jeho kariéry tvoria filmy, ktoré nakrútil s režisérom Timom Burtonom: Nožnicovoruký Edward (1990), Ed Wood (1994), Ospalá diera (1999), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005) a Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007). Deppa trikrát nominovali na Oscara, získal Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Award.


Rodina Deppovcov má írskych, nemeckých a indiánskych predkov z kmeňa Cherokee. Jeho priezvisko je ale francúzskeho pôvodu. Johnnyho stará matka Minnie - z maminej strany, pochádzala z kmeňa Cherokee a jeho otec má tiež predkov z rovnakého indiánskeho kmeňa.


Zatiaľ najdlhší hercov vzťah trval 14 rokov a prežil ho s herečkou a speváčkou Vanessou Paradis
, ktorú spoznal v roku 1998 počas nakrúcania mysteriózneho trileru Romana Polańského, Deviata brána (1999). Aby sa mohol rozprávať s jej rodičmi, naučil sa dokonca po francúzsky. Spolu majú dve deti: dcéru Lily-Rose Melody Depp a syna Jacka Johna Christophera Deppa III. Herec vlastní ostrov v súostroví Bahamy, kam si chodí občas oddýchnuť.
Depp je známy svojou hereckou všestrannosťou a schopnosťou stvárniť tie najrôznejšie charaktery, preto bol obsadený v množstve rôznych filmov.

Filmografia


1984 – Nočná mora v Elm Street (A Nightmare on Elm Street)

1985 – Súkromný víkend (Private Resort)

1986 – Nahromadený hnev (Slow Burn)

1986 – Čata (Platoon)

1990 – Nožnicovoruký Edward (Edward Scissorhands)

1990 – Uplakanec (Cry-Baby)

1991 – Fredyho smrť - Posledná nočná mora (Freddy's Dead: The Final Nightmare)

1993 – Čo trápi Gilberta Grapea (What's Eating Gilbert Grape)

1993 – Benny a Joon (Benny & Joon)

1993 – Arizónsky sen (Arizona Dream)

1994 – Ed Wood

1995 – V poslednej chvíli (Nick of Time)

1995 – Mŕtvy muž (Dead Man)

1995 – Don Juan DeMarco

1997 – Krycie meno Donnie Brasco (Donnie Brasco)

1997 – Bojovník (The Brave), tiež réžia a scenár

1998 – Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas)

1999 – Ospalá diera (Sleepy Hollow)

1999 – Deviata brána (The Ninth Gate)

1999 – Astronautova žena (The Astronaut's Wife)

2000 – Muž, ktorý plakal (The Man Who Cried)

2000 – Kým sa zotmie (Before Night Falls)

2000 – Čokoláda (Chocolate)

2001 – Kokaín (The Blow)

2001 – Z pekla (From Hell)

2002 – Stratený v La Mancha (Lost In La Mancha, dokumentárny)

2003 – Vtedy v Mexiku (Once Upon a Time in Mexico)

2003 – Piráti Karibiku: Kliatba Čiernej perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl)

2004 – Tajomné okno (Secret Window)

2004 – Žili šťastne, kým nepomreli (Ils se mariérent et eurent beaucoup d'enfants)

2004 – Libertin (The Libertine)

2004 – Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (Finding Neverland)

2005 – Charlie a továreň na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory)

2005 – Mŕtva nevesta Tima Burtona (Corpse Bride)

2006 – Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža (Pirates of the Caribbean: Dead's Man Chest)

2007 – Piráti Karibiku: Na konci sveta (Pirates of the Caribbean: At World's End)

2007 – Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleet Street)

2009 – Verejní nepriatelia (Public Enemies)

2010 – Alica v krajine zázrakov (Alice in Wonderland)

2010 – Turista (Tourist)

2011 – Piráti Karibiku : V neznámych vodách (Pirates of the Caribbean: On Strange Tides)

2011 – Rumový denník (Rum´s diary)

2011 – Rango (Rango)

2011 – Jack & Jill

2012 – Temné tiene (Dark Shadows)

2013 - Osamelý jazdec (The Lone Ranger)

2013 - Lucky Them

2014 - Transcendencia (Transcendence)

2014 - Tusk

2014 - Príbehy z lesov (Into the Woods)

2015 - Charlie Mortdecai (Mortdecai)

2015 - Špinavá dohoda (Black Mass)

2016 - Yoga Hosers

2016 - Donald Trump's The Art of the Deal: The Movie

2016 - London Fields

2016 - Alica v krajine za zrkadlom (Alice Through the Looking Glass)

2017 - Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

2018 - Gnomeo & Juliet: Sherlock Gnomes

2018 - The Invisible Man

Zaujímavosti

Jeho pôvodné meno je John Christopher Depp II.
K herectvu ho priviedol Nicolas Cage

K jeho dobrým kamarátom patrí napríklad Tim Burton ale aj Marilyn Manson

V roku 1994 ho zatkli za zničenie hotelovej izby v The Mark v New Yorku.

Nedokončil strednú školu.

Niekoľko rokov bol drogovo závislý, no vyliečil sa ešte pred narodením detí.

Adoptoval si koňa Goldeneye na ktorom jazdil pri natáčaní filmu Ospalá diera (Sleepy Hollow).

Ja zberateľom bábik z limitovaných edícií, zobrazujúcich celebrity a historických zbraní.

Súvisiace články