Presunúť na hlavný obsah

Kedy dokáže byť káva pre telo nebezpečná? Vyčerpáva nadobličkové žľazy a ochudobňuje telo o minerály

Elementy zdravia

Všetci ju veľmi dobre poznáte, krásne rozvoniava, ešte lepšie vyzerá a ponúkajú vám ju na každom kroku – káva. Predým, než si vypijete svoj dúšok kávy, zvážte jej pozitívne, ale aj negatívne účinky.

Ako káva vyčerpáva organizmus

1. Vyčerpáva nadobličkové žľazy  kofeín stimuluje centrálny nervový systém, čo sa prejavuje tým, že naše adrenalínové žľazy vylúčia adrenalín. Adrenalín je hormón, na ktorom je telo závislé v prípade nebezpečenstva alebo stresu. Spôsobuje zrýchlený tep, dýchanie a zvýšený tlak. Nadmerná konzumácia stimulantov, ako je napr. káva, vedie k vyčerpanosti adrenalínových žliaz. A ak sa vaša citlivosť na kávu zrazu neprejavuje a bez problémov zaspíte po 3 silných esspresách, hádajte prečo? Vaše adrenalínové žľazy sa vzdali a vaše telo sa stalo menej odolné voči stresu. Tým sa stáva náchylnejšie na civilizačné ochorenia. Adrenalínové žľazy sú podľa tradičnej čínskej medicíny považované za centrum našej zdedenej vitálnej energie, a preto musia byť optimálne vyživované, a nie oslabované.

 
2. Spôsobuje výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi – kofeín núti pečeň vylúčiť glykogén do krvného obehu, čím sa výrazne zvýši hladina cukru v krvi, na čo pankreas vylúči inzulín. V priebehu najbližšej hodiny až dvoch dôjde však k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi, a teda pocitu únavy. Vtedy si začnete myslieť, že prišiel čas na ďalšiu kávičku a cyklus sa začne odznova. Takto sa dostávate do kolotoča kolísania prívalu energie a únavy.
 
3. Ochudobňuje telo o základné minerály – káva blokuje vstrebávanie niektorých živín a zároveň zvyšuje vyplavovanie minerálov, ako napr. vápnika, horčíka, draslíka, železa a iných prvkov nevyhnutných pre zdravie. Napríklad, čo sa týka vápnika, niektoré štúdie ukázali, že ženy aj muži, ktorí pijú pravidelne kávu, majú zvýšené riziko osteoporózy oproti tým , ktorí kávu nepijú vôbec.

Ako nás vie káva posilniť

Káva má aj pozitívne účinky. Svojou prirodzenou horkosťou podporuje funkciu srdca. V momente, ak do kávy pridáte cukor či mlieko, káva stráca svoju horkosť a jej pozitívny účinok na srdce sa vytráca. Práve naopak, telo začne káva v tejto kombinácií výrazne zaťažovať. 

Okrem toho má káva pozitívne účinky aj na koncentráciu, ale iba ak:

• je kvalitná a bez chemikálií (konzervantov, éčiek) 
• pijeme ju s rozumom – maximálne 3 kávy denne
• pijeme ju pol hodinu pred alebo dve hodiny po jedle, aby neovplyvnila vstrebávanie živín

Pri ktorých príznakoch je dôležité kávu z jedálnička vylúčiť:

• pocity úzkosti, nervozita, podráždenosť
• tráviace problémy – pálenie záhy, hnačka, syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída atď.
• chronický únavový syndróm
• cukrovka, hypoglykémia
• srdcovo-cievne ochorenia, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol
• migréna
• zápal močového mechúra
• osteoporóza
• problémy s obličkami a žlčníkom

A čím kávu nahradíme?

Najlepšou alternatívou sú bylinkové čaje alebo napríklad aj tieto kávoviny:

Špaldová káva s cigóriou – instantná kávovina zložená z bio špaldy (80%) a cigórie (pražený koreň čakanky), ktorý tejto obilnine dodáva kávovú horkosť. Neobsahuje kofeín, môžu ju piť aj deti alebo dojčiace mamičky. Jej príprava je veľmi jednoduchá, stačí ju iba zaliať horúcou vodou. Obsahuje však lepok.

Yannoh – instantná obilninová káva bez kofeínu. Skladá sa z jačmeňa, raži, sladového jačmeňa, čakanky a plodu dubu. Práve toto zloženie jej dáva špeciálnu chuť veľmi pripomínajúcu kávu. Všetky použité obilniny sú z ekologického poľnohospodárstva. Táto kávovina tiež obsahuje lepok.

Viac o potravinách každodenného použitia sa dozviete v knihe Superimunita. Je olivový olej naozaj zdravý? Ako to je v skutočnosti s kávou? Publikácia odpovedá na mnohé otázky.

- Najčítanejšie -

Diskusia k článku

comments powered by Disqus