Presunúť na hlavný obsah

Návšteva za rohom? Pripravte jej pohostenie bez laktózy a lepku

Zdravie

Možno to poznáte. Ohlási sa vám návšteva, na ktorú sa tešíte. Ako správny hostiteľ s láskou pripravíte bohaté pohostenie: stôl sa prehýba pod domácimi zákuskami, obloženými misami a nechýba ani niekoľko druhov populárnych nátierok.

Kávovar je zapnutý a pripravený vyrobiť niekoľko dávok lahodného cappucina. V tom kamoška len tak medzi rečou oznámi: „Malému zistili intoleranciu na lepok a mne na  laktózu.“ A celá snaha je odrazu márna...

Nepiť mlieko je IN

Ak si myslíte, že intolerancia na laktózu je len módna záležitosť (podobne ako napr. hipsteri), nie je to celkom tak. Schopnosť stráviť zložitý mliečny cukor laktózu s pribúdajúcim vekom klesá, takže problémy nemusia byť vrodené, ale môžu prísť postupne. Takže sa môže stať, že váš známy, donedávna zdravý ako rybička sa odrazu nesmie na mlieko ani pozrieť, inak riskuje žalúdočné problémy. V súčasnosti sa s týmto problémom potýka až 20% ľudí.

Cesta k diagnostikovaniu intolerancie na lepok, nazývanej celiakia, vie byť dlhá a kľukatá. Príznaky môžu byť rôzne a nie vždy sú spájané s týmto ochorením. Celiakiou trpí výrazne menej ľudí než intoleranciou na laktózu a mnohí o nej ani nemusia vedieť. Neliečená celiakia však môže viesť k závažným ochoreniam, a preto nie je radno podceňovať ju.

Intolerantná návšteva

Vráťme sa však späť do vašej kuchyne. Ak vezmeme do úvahy všetky obmedzenia, ktoré vyplývajú z vyššie popísaných diagnóz, máme pre vás zlú správu: nemáte návšteve čo ponúknuť. Nevhodné sú výrobky z kravského či kozieho mlieka ako napríklad syry, zmrzlina, maslo či čokoláda, orechy, cereálie, zemiakové lupienky, cestoviny, rôzne koláče, čiže výrobky, ktoré obsahujú bežnú múku. Pozor ale musíte dávať aj pri údeninách, dochucovadlách, rôznych cukrovinkách či hotových jedlách, kde nemáte garanciu nulového obsahu látok, spôsobujúcich intoleranciu.

Pokiaľ teda čakáte „intolerantnú“ návštevu, nespoliehajte sa na bežné polotovary. Máme však pre vás aj dobrú správu: na trhu dnes už existuje množstvo bezlaktózových a bezgluténových surovín, ktoré sú bežne dostupné v obchodných sieťach. V Kauflande pod značkou K-free nájdete nielen chutné bezlaktózové mlieko, ale aj syry, smotany, maslo či jogurt. V kombinácii s bezlepkovými výrobkami tejto značky, ako sú napríklad cestoviny či rôzne druhy bezpečných chlebíkov sa vám podarí pripraviť dokonalé pohostenie pre každý druh návštevy.

Pýtať sa a nemiešať

Aby ste zvládli prípravu bez stresu, odporúčame dodržiavať túto trojicu zásad:

  • Vopred sa opýtajte. Otázka na stravovacie obmedzenia nie je v súčasnej dobe nemiestna. Naopak, váš hosť sa možno sám ponúkne, že vhodné prísady prinesie alebo vám vysvetlí, na čo si treba dať pri príprave pozor.  
  • Nemiešajte. Dôležité je použiť na prípravu jedla kompletne bezlepkové ingrediencie. Ak varíte alebo pečiete rôzne varianty jedál, dbajte na to, aby ste počas prípravy nepoužívali rovnaký riad alebo ho zakaždým dôkladne umyli. Týka sa to aj pracovnej dosky, dosky na krájanie, nožov a ďalších kuchynských pomôcok.  
  • Nezabudnite na nápoje. Mlieko sme už zmieňovali, na obľúbené cappucino alebo ako prísadu do koláča použite bezlaktózové K-free mlieko či smotanu. Buďte však ostražití nielen pri podávaní piva (obsahuje jačmenný slad), ale podobné ingrediencie sa môžu vyskytovať aj v rôznych hotových limonádach. Majte preto k dispozícii originálnu fľašu, aby si hosť mohol zloženie nápoja vopred prečítať.

Známa food bloggerka Petra Sabolová alias Veggie´s Way má pre vás na záver ešte jednu dobrú radu: „V chladničke mám stabilne aspoň jednu fľašu mandľového alebo bezlaktózového mlieka a v špajzi bezlepkovú múku. Moji priatelia niekedy chodia na návštevu bez ohlásenia a tak, bez ohľadu na to, akou alergiou či intoleranciou trpia, viem im kedykoľvek pripraviť chutné palacinky či kakao.“ A pridáva recept, ktorý vás presvedčí, že so správnymi potravinami dokážete bez ťažkostí pripraviť aj tradičný pokrm. My sme ich vyskúšali a chutia fantasticky. Veríme, že pre vás budú inšpiráciou a  prajeme vám i vašim hosťom dobrú chuť. 

 

Tiramisu v pohári, ktoré poteší aj vegána

Delikátny recept inšpirovaný talianskou klasikou! Táto verzia je veľmi krémová, rozplýva sa na jazyku, a obsahuje chuťovo zaujímavé ingrediencie. Neobsahuje alkohol, laktózu ani biely cukor. Ak budete chcieť pripraviť rýchly dezert pre Vašu návštevu, Veggie´s Way ho jednoznačne odporúča. 

INGREDIENCIE:

(Pre 2 veľké, alebo 4 mini porcie)

  • 2 K-free bezlaktózové jogurty / 2x 125g /
  • 12-15 ks K-free bezlepkových keksov
  • 1 ČL kávy
  • kokosový cukor
  • štipka cejlónskej škorice
  • kakao

POSTUP:

Lyžičku kávy dajte do šálky, zalejte cca 1 dcl vody a nechajte pár minút vychladnúť. Do pohárov poukladajte keksy a pokvapkajte kávou. Krém pripravíte tak, že bezlaktózové jogurty alebo smotanu zmiešate s kokosovým cukrom a štipkou cejlónskej škorice. Proces 2x zopakujte a tiramisu ozdobte kakaom a štipkou škorice. Tiramisu nechajte chvíľku stuhnúť v chladničke a podávajte.

-reklamná správa-