Presunúť na hlavný obsah

Domáci chlebík so semiačkami s extra tipom prevonia váš príbytok

Recepty

Urobiť si svoj vlastný domáci chlebík má svoje čaro. Nielenže krásne prevonia váš príbytok, ale s týmto receptom si môžete byť isté, že vám vydrží mäkký aj niekoľko dní a padne teda na úžitok.

Na prípravu potrebujeme

1 kvasnice 
2,5 dcl teplej vody
600g hladkej špaldovej múky alebo aj celozrnnej, môže byť aj ich kombinácia
2,5 ČL soli
1ČL trstinového cukru
1,5 dcl olivového oleja
3 PL pomletých ľanových semiačok
3 PL slnečnicových semiačok
1PL chia semienok
1 PL celej rasce
 

Postup prípravy

Kvasnice rozpustíme v teplej vode
Vo väčšej miske si odvážime múku. 
Potom pridáme soľ, olivový olej, pomleté ľanové semiačka, tekvicové, slnečnicové, chia semiačka a rasca. Všetky ingrediencie zľahka premiešame len vareškou. 
Nakoniec pridáme kvasnice rozpustené v teplej vode a posypeme troškou cukru. 
Následne dáme na teplé miesto, aby sa kvasnice v miske spenili. 
Ak už je povrch spenený, vyšľaháme mixérom. 
Potom ešte zľahka premiesime rukami. 
Cesto môžeme dať do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie alebo len na plech posypaný múkou. 
Necháme cesto kysnúť, pokým sa nám nebude zdať dostatočne vykysnuté. 
Ak už bude, potom dáme chlieb piecť do vyhriatej rúry a pečieme 60 minút pri teplote 185 stupňov. 
 
 
Extra tip: Ešte horúci chlieb, vytiahnutý čerstvo z rúry potrieme zvrchu vodou, aby si zachoval dlhšie svoju čerstvosť a mäkkosť. 

Dobrú chuť!