Presunúť na hlavný obsah

Veľký prieskum odhalil, ako jedia Slováci

Zábava

Jesť sa musí! To je zakódované v našej DNA. Avšak čo a koľko máme jesť nám už naša genetická informácia priamo nepovie. Preto sme sa na to opýtali Slovákov. Okrem iného sme zistili, že jesť 3-krát denne je mýtus a že rezeň už dávno nedominuje nášmu nedeľnému obedu.

Hlavne zdravo

Svorne tvrdíme, že nám záleží na tom, ako sa stravujeme. Uvedomujeme si, že je potrebné jesť zdravo. Viac ako tri štvrtiny ľudí by rado do svojho jedálnička zaradilo viac zdravých jedál, avšak v realite sa nám to až tak nedarí. Ale nie sme na tom tak zle, ako sa môže zdať. Ak by sme si mali vybrať, tak sa radšej vzdáme sladkostí ako slaných pochutín. To tvrdí až 60 % opýtaných.

Raňajky najdôležitejšie jedlo dňa,...

... ale nie pre nás, Slovákov. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že je to práve obed, ktorý považujeme za najdôležitejšie jedlo dňa a ktorý počas dňa nevynechávame. „Raňajky sú najdôležitejšie len pre menej ako tretinu Slovákov, večera len pre každého pätnásteho. Takmer polovica Slovákov konzumuje aj olovrant a desiatu,“ uviedol Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.

Nemôžeme však povedať, že raňajky úplne zanedbávame. Sladké alebo slané pečivo, šunka, syr, marmeláda, to sú rána až 57 % Slovákov počas pracovného týždňa. Cez dni odpočinku si doprajeme aj praženicu, vajíčko, párky alebo toasty. Tie zdravé varianty si naordinuje asi 1/5 z nás.  Nech si vyberieme už hocičo, najčastejšie to zapíjame kávou alebo čajom. Zaujímavosťou však je, že mladí ľudia raňajkujú zdravšie a pijú menej kávy.

Obed náš naozaj každodenný

Pozreli sme sa bližšie aj na to, čo obedujeme. Vzhľadom na pracovné vyťaženie asi nikoho neprekvapí, že obedy vyhľadávame hlavne v blízkych reštauráciách a vyberáme si z obedového menu. Krabičku s domácim jedlom si najčastejšie prinesú práve ženy. „Hlavnou nevýhodou obedovania v reštaurácii je, že nemáme dostatok vedomostí o príprave jedla. V kuchyni sa môžu používať prepálené oleje, skryté rafinované a stužené tuky, množstvo cukru a otázna je i kvalita surovín. Aj moje štatistiky z praxe potvrdzujú fakt, že oveľa viac "krabičkujú" ženy. Potešujúce pre mňa, ako poradcu na zdravú výživu, je čoraz väčšia absencia vyprážaného na našich tanieroch,“ vysvetľuje výživový poradca MUDr. Boris Bajer. A ako je to počas víkendu? Najmä počas nedele obedujeme s rodinou a najbližšími doma alebo ideme k nim na návštevu.  Ďalšou zaujímavosťou je napríklad aj to, že väčšina Slovákov si nedeľný obed spája hlavne s vývarom, až na druhom mieste sa ocitlo mäso s tradičnými prílohami. Kedysi obľúbený vyprážaný rezeň sa ocitol až na 6. mieste.

Pekne na studeno

Nesmieme zabúdať ani na posledné jedlo dňa. Večera možno nie je taká honosná, ale je obohatená  radostným faktom. Ako rodina sa pri nej totiž stretávame najčastejšie a to aspoň dvakrát do týždňa. Posedíme si práve pri studených jedlách, ktorú preferuje až 58 % z nás. 

Prieskum ukazuje, že jeme viac ako trikrát denne a keď sa pozrieme na prierez všetkých chutí, tak nájdeme rôzne druhy obľúbených potravín. „Zostaviť si pestrý jedálniček, alebo si zdravé potraviny vybrať podľa aktuálnej chuti je pritom veľmi jednoduché. Záleží nám na tom, aby si všetci mali možnosť vybrať z pestrej ponuky lokálneho a čerstvého slovenského ovocia, zeleniny, pečiva, mäsa, mliečnych výrobkov, lahôdok aj ďalších potravín. Rozsah sortimentu potravín, ktoré majú blahodarný účinok na zdravie máme tak široký, že sme na niektorých predajniach vytvorili samostatné oddelenie s názvom Zdravý svet. Tu si nájdu na jednom mieste svoje produkty nielen tí, ktorí sa chcú zdravo stravovať, ale aj športovci a ľudia s intoleranciami. Zavedieme ho postupne aj na ďalších predajniach,“ uviedla Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní BILLA.

*Prieskum bol realizovaný prieskumnou agentúrou 2muse v októbri 2019 na reprezentatívnej vzorke 519 respondentov pre  spoločnosť BILLA.

-Reklamná správa-