Presunúť na hlavný obsah

Dvojfarebná domáca vianočka: Rýchly recept, ktorý si zamiluje celá rodina

Recepty

Neviete, čo upiecť? Pripravte si domácu vianočku.

Potrebujete:

250ml vlažného mlieka
1 celé vajce
125g rozpusteného masla
100g hnedý cukor
250g hladkej múky
400g polohrubej múky
25g čerstvé droždie
štipka soli
 
 
Druhá polovica cesta:
1 polievková lyžica kakao
citrónová šťava
Na potretie vianočky:
1 žĺtok
1 polievková lyžica mlieko
Na potretie prameňov:
1 bielok
 
Najideálnejšie je piecť vianočku v pekárničke.

Postup: 

Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, vajce..) Potom prídu na rad sypké suroviny, cukor, preosiata hladká a polohrubá múka. Do jedného rohu dáme štipku soli a uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky.Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Do jednej, pridáme kakao a aby sa dobre vmiešalo, pridajte som citrónovú šťavu. Namiesto citronovej šťavy sa môže pridať aj rum. A rozdelíme na 9 dielov. Spravíme z každého diela pramene, ktoré striedavo potom pletieme. Otočíme a pletieme z druhej strany. Bokom dlane do stredu spravíme žliabok a vrch potrieme bielkom. Potom zapletieme 3 kusy a 2 kusy. Prichytíme špajdlami a dáme na plech, na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť. Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1PL mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád, nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C (skúšame špajdlou).A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená prikrijeme alobalom. Vianočku nechajte vychladnúť a môžete podávať. Dobrú chuť!