Presunúť na hlavný obsah

Aj vy milujete sladkosti? Takto cukor vplýva na vašu pokožku, duševné a fyzické zdravie

Zdravie

Prečo máme chuť na sladké? Pomôžu chuti na sladkosti predchádzať doplnky stravy na chudnutie a diéty?

Spolu s cukrom putuje v našom tele hormón serotonín, ktorý v nás vyvoláva príjemné pocity. Trvá to však len chvíľu. Aké sú dôsledky konzumácie sladkostí a prečo sa nevieme zbaviť chuti na ne?

Prečo máme chuť na sladké?

Hoci mozog predstavuje pomerne malú časť ľudského tela, spotrebuje až polovicu našej dennej potreby sacharidov, pričom jeho “palivom” je glukóza. V stresovom období potrebuje ešte oveľa viac energie, preto siahame po sladkostiach. Je to síce najrýchlejší zdroj energie, no vieme si len ťažko predstaviť fakt, že je vysoko návykový ako droga. Následky zvýšenej konzumácie si môžeme niesť po celý život. Tu sú dôvody.

1. Urýchľuje proces starnutia pokožky

Vedci dospeli k záveru, že vyšší príjem sacharidov bol spojený s so starnutím pokožky a tvorbou vrások (zdroj: Healthline). Ak sa snažíte zachovať si mladistvý vzhľad, starostlivo vyberáte kozmetiku a podstupujete procedúry, na cukor si jednoducho dajte pozor. Môže veľmi ľahko a nenápadne sabotovať vaše plány.

2. Kvôli cukru hrozí prírastok na hmotnosti

Nadmerná konzumácia sladkého so sebou prináša svoje “temné stránky”. Najmä pitie sladených nápojov ako sú džúsy, sýtené, sladené alebo energetické nápoje, vie telo zásobiť príliš veľkým množstvom kalórií. V jednom pohári sa dokáže skrývať aj viac ako 5 kociek cukru. Mámivá chuť je jedna vec, zdravá hmotnosť druhá.

Do kategórie potravín s vysokým glykemickým indexom patrí aj fast-food. Áno, aj rýchle občerstvenie je zdrojom veľkého množstva cukrov, hoci vôbec nemusí mať sladkú chuť.

Vedeli ste?

Niektoré doplnky stravy na chudnutie, poprípade doplnky stravy pre diabetikov prispievajú k optimálnej hladine cukru v krvi, podporujú metabolizmus glukózy a pomáhajú regulovať chuť do jedla, najmä na sladké. Jedným z nich je Dialexin Balance. Jeho tajomstvom je silný, až 75-percentný extrakt kyseliny gymnemovej, ktorá hrá dôležitú rolu pri blokovaní receptorov sladkej chuti v chuťových pohárikoch. V ajurvédskej medicíne o nej môžeme hovoriť ako o “vitamíne pre diabetikov”.

3. Zvyšuje riziko rozvoja obezity a diabetu druhého typu

Nie je žiadnym tajomstvom, že obezita a cukrovka úzko súvisia s jedením sladkostí a jedál bohatých na sacharidy. 

4. Prispieva k poruchám duševného zdravia

Nerovnováha v niektorých chemických látkach v mozgu, spôsobená prílišným zásobovaním tela sladkým, môže viesť k rozvoju duševných chorôb a dokonca aj k depresii.

Ako potlačiť chuť na sladké?

Žuvačka patrí medzi spoľahlivé prípravky na potlačenie chuti do jedla. Nahradí chuť na sladkosti a má aj oveľa lepší efekt na zuby ako cukor. Väčšina žuvačiek ukrýva v sebe náhrady a samotný cukor neobsahuje, napriek tomu má sladkú chuť.

Tip: Je diéta jedinou cestou k vysnívanej postave?

Ak sa chcete dozvedieť tipy a zaujímavé fakty o chudnutí od odborníkov, zapnite si podcast (Z)dravo. V epizóde “Diéty - nediéty” sa dozviete to, či je diéta naozaj jediným spôsobom chudnutia, ako sme na tom my, Slováci, s obezitou, a rady z praxe od odborníčky na výživu - Zuzany Líškovej. Vypočuť si ju môžete tu.

- reklamná správa - 

- Najčítanejšie -