Presunúť na hlavný obsah

Latte, cold brew a ďalšie: Tieto recepty na ľadovú kávu si zamilujete

Recepty

Počas prebiehajúceho leta nás trápia extrémne horúčavy proti ktorým vieme bojovať aj ľadovou kávou. V spolupráci s pražiarňou kávy COFFEEIN vám prinášame 4 skvelé a jednoduché recepty na ľadovú kávu, ktoré vás určite schladia a potešia aj chuťové bunky.

Affogato

Vhodný nápoj: espresso, doppio, alebo inak pripravená káva (moka konvička, filter, prekvapkávač)

Potrebujeme: vanilkovú, alebo čokoládovú zmrzlinu, ľad

Postup: Do pohára naberte dobre vychladený kopček zmrzliny. Do konvičky, alebo inej nádoby dajte 2-3 kocky ľadu a pripravte na ne espresso, alebo inú kávu. Obsah premiešajte a následne pomaly prelejte na zmrzlinu. 

Vhodná káva: s čokoládovými a orieškovými tónmi - tmavšie pražená káva na espresso

Ľadové latte

„Latte“ pozná snáď každý – či už ako nápoj ktorý si často rád dopraje, alebo aspoň ako obľúbený latte art (obrázky v káve) - vyhnúť sa tomuto nápoju, ktorý je kombináciou kávy a napeneného mlieka, prakticky nedá. Čo ste ale možno netušili je, že sa dá veľmi ľahko pripraviť aj jeho „ľadová“ verzia.

Vhodný nápoj: espresso, alebo doppio

Potrebujeme: plnotučné, alebo rastlinné mlieko, ľad, french press

Postup: 2 dcl studeného mlieka nalejeme do french pressu a našľaháme ho pomocou jeho filtra. Do pohára dáme 3-4 kocky ľadu a pripravíme na ne espresso, alebo doppio. Našľahané mlieko následne prelejeme do pohára s kávou a ľadom.

Vhodná káva: s ovocnejšími tónmi – svetlo pražená káva na filter

Cold brew

Trendom posledných rokov čo sa týka ľadovej kávy, je jednoznačne cold brew – čo je káva lúhovaná „za studena“. Áno, čítate správne – žiadna horúca voda. Samotný čas prípravy je tým pádom o poznanie dlhší, no výsledok stojí za to.

Potrebujeme: nádobu s filtrom, napríklad hario mizudashi

Postup: Na 100ml vody odporúčame 10g kávy. Pri mizudashi dávame 500ml vody, takže používame 50g kávy. Kávu namelte na hrubšie (cca. ako soľ) a nasypte do filtra. Filter s kávou umiestnite do sklenenej nádoby a pomalým prúdom lejte studenú vodu na kávu. Keď sa nádoba naplní vodou odložte ju do chladničky na 18 až 24 hodín. Pred pitím vždy premiešajte obsah nádoby, aby sa extrakt rovnomerne rozložil.

Vhodná káva: s ovocnejšími tónmi - svetlo pražené kávy

Cold brew tonik

Potrebujeme: cold brew kávu, tonik, ľad, citrón a limetku

Postup: Do pohára dajte 5 kociek ľadu, koliesko citrónu a koliesko limetky. Na citrusy pomaly nalejte 2dcl toniku. Následne nalejte 1dcl kávy pripravenej ako cold brew. Pred pitím premiešajte obsah.

Vhodná káva: s ovocnejšími tónmi - svetlo pražené kávy

Ak vás neoslovil ani jeden zo nápojov vyššie, pozrite si aj ďalšie recepty na ľadovú kávu.

Vhodná káva: Cold brew zo svetlo pražených káv

- reklamná správa -

- Najčítanejšie -