Presunúť na hlavný obsah

Nezameniteľné prostredie, gastrozážitky a dychberúce výhľady ako bonus: TOP 5 reštaurácií na Slovensku, kam musíte zavítať

Cestovanie

Ak patríte do kategórie zberateľov gastrozážitkov, tieto reštaurácie u nás, musíte navštíviť. Majú dokonalú atmosféru a jedlá, ktoré pohladia chuťové poháriky vo všetkých ohľadoch.

RIVERBANK Restaurant, Bratislava

Samotná Bratislva ponúka množtvo miest, kde si skutočne môžete dopriať kvalitnú kuchyňu. Ak však chcete staviť na pôžitkovú vec, zavítajte na breh Dunaja. Reštaurácia Riverbank, ktorú vedie hviezdny šéfkuchár Jaroslav Žídek je podľa nás aj vďaka nemu bezkonkurenčná. Navyše výhľad z tejto strany na mesto je dokonalý.

Koncept kuchyne založenej na kvalitných surovinách od lokálnych dodávateľov je ich veľkou devízou. Vychutnajte si naozaj výnimočné menu, v príjemnej atmosfére.

Najnovšie stavili na klasické jedlá, ktoré robia v novom šate a tak si môžete dať cibuľovú polievkú s bazalkou, opečeným chlebom a syrom čedar, či teľací paprikáš s maslovými haluškami, ktoré už na prvé sústo pripomínajú domov, no samotný zážitok je o niekoľko levelov vyšší ako u babičky (a verte, že to babičkin paprikáš milujeme). To však ani zďaleka nie je všetko.

"Ešte stále si môžete užiť babie leto na našej letnej terase a ochutnať sezónnu ponuku, ktorú pripravil šéfkuchár Jaroslav Žídek. Snažil sa priniesť kúsok sveta na terasu reštaurácie RIVERBANK a tak okrem tradičných jedál, ako je divina, hovädzie či jahňacie, môžu prísť hostia ochutnať napríklad aj ustrice či mušle sv. Jakuba. Vo vynovenom menu však nájdu aj ryby, ktoré neodmysliteľne patria k Dunaju. Okrem tradičnej polievky halászlé alebo zubáča môžu ochutnať aj islandskú tresku. Dobre sa u nás najedia aj vegetariáni, môžu si dať šalát so zapekaným kozím syrom alebo už legendárnu červenú pšenicu s hubami a vajíčkom."

"Prichádzajúca jeseň je v Bratislave tradične spojená s kačacími a husacími hodmi, na ktoré sa tešia takmer všetci Bratislavčania a patrím do tejto skupiny samozrejme aj ja. Ako dezert odporúčam slivkové knedličky, ktoré náš šéfkuchár pripravuje s roztopeným maslom, tvarohom a nastrúhaným perníkom," odporúča Branislav Kačkovič, generálny riaditeľ Grand Hotela River Park.

Áno, samotné priestory očaria exkluzivitou, no jedlo si vychutnáte presne s atmosérou pohody a pokoja. Ako v rodinnom kruhu. Aj keď ide o výnimočné miesto, na nič sa tu nehrajú a ku každému hosťovi pristupujú rovnako. Profesionálne a láskavo.

Wild Kitchen, Modra

Kvôli najchutnejším zážitkom vôbec nemusíte precestovať polovicu sveta. Doslova kulinárske nebo, nájdete aj u nás na Slovensku. Jedným z takýchto miest je nepochybne reštaurácia Wild Kitchen v Modre. Zamilujete sa do nej na prvý pohľad, to vám ručíme.

Autentické prostredie s dôrazom na prepojenie minimalizmu s tradíciami a prírodou, si podľa nás získa každého. Toto je skutočne reštaurácia na úrovni world - class podnikov.  Rustikálna otvorená kuchyňa, prerobená zo starej šopy, kde malý tím Wild Kitchen varí pár dní do týždňa, niekoľko jedál a obsluhuje pár stolov. 

Nad celým konceptom drží ochrannú ruku chef z podniku s 3 Michellin stars a veru to aj cítiť. Od dizajnu, prestierania, servírovania až po samotné jedlo, ktoré je hotovou alchýmiou. Jedlá sú sezónne, pripravené z tých najkvalitnejších surovín, takže odporúčame objednať toho viac, prípadne sharovať a ochutnať z každého. Skúste polievku zo žihľavy a medvedieho cesnaku,  či lososa s polentou, čírovnicou a slezom. A nezabudnite aj na sedmokráskovú lúčnu vodu. Jednoducho zážitok!

4 sochy, Banská Štiavnica

Zážitková reštaurácia v srdci Banskej Štiavnice tiež patrí na zoznam gastrozážitkov, ktoré musíte skrátka skúsiť. Útulný priestor situovaný v krásnom historickom nádvorí, ponúka komorné prostredie, no okamžite si vás získa. Atmosféra pripomína posedenie v  malých talianskych historických uličkách. Jednoduché farby, maľovaná pec s horiacim ohňom a kamenné steny, robia absolútny wau efekt. Otvorená kuchyňa, kde celý čas vidíte na prípravu a pokojne môžete hodiť pár slov so šéfkuchárom, má tiež obrovské čaro.

Celý koncept je postavený na tom, že kvalita prevyšuje kvantitu. V ponuke majú len 6 jedál, z ktorých sa niektoré obmieňajú každý týždeň podľa sezóny. Výborné cestoviny s morskými plodmi, či tradičné polievky, sú niečo, čo musíte dopriať svojim chuťovým pohárikom.

Akademia beer & bistro, Trnava

Keď zavítate do Trnavy, toto miesto určite nevynechajte. Dostane vás celková atmosféra nádvoria, kde sa Akademia nachádza, no jedlo je tu tiež obrovským zážitkom. Za konceptom menu stojí mladý ambiciózny šéfkuchár - Lukáš Hesko, ktorý pracoval v Londýne, Štokholme, no dobré meno si stihol urobiť aj na Slovensku.

Môžete si byť istí, že všetko, čo tu ochutnáte je vyrábané „v dome“, žiadne polotovary, ale na 100% vlastná produkcia. Celkovo je menu veľmi úzko prepojené s kváskovým chlebom, ktorý si pečú a je ich veľkou pýchou. Áno, to je ten chlieb, čo sa pripravoval aj počas návštevy pápeža.

Neprehliadnite: Light therapy ako kľúč k zdravej pleti. Novinka, ktorá valcuje zahraničný trh

Pokiaľ hľadáte špičkovú kuchyňu so sezónnymi surovinami, neformálne a zároveň inovatívne menu, toto je tá správna adresa. Pre nás úžasné atmosferické miesto, s veľkou pridanou hodnotou!

Gašperov Mlyn, Batizovce

Gašperov Mlyn je naozaj špeciálnym miestom. Neobyčajné je nie len jedlo, ktoré vám naservírujú, ale aj prístup k hosťom, samotným surovinám, prírode, umeniu či histórii výroby múky a plátna. Ak si potrpíte na zážitkové veci, toto je ono. Navyše máte takmer 100% istotu, že sa stretnete s ich šéfkuchárom Jožkom Brezom. Jedlo Vám totiž nie len pripraví, ale aj odprezentuje pri stole. Rád vám povie niečo o príprave, surovinách aj ich filozofii.

Samotné servírovanie je hotovou alchýmiou a naozaj si tu potrpia na prepojenie rôznych prírodných materiálov - drevo, kameň, oheň či vodu, ktoré obklopujú celý Mlyn, no nájdete si ich aj priamo na stole. Dbajú na to, aby čo najviac surovín pochádzalo zo Slovenska a podporujú tiež malých slovenských vinárov, ktorí svoje vína robia síce v menšom množstve, ale vo vysokej kvalite.

Nečakajte však klasické menu "a la carte", ale exkluzívne degustačné, ktoré sa obmieňa denne podľa toho, aké čerstvé suroviny vybral kulinársky tím. Takže ani o prekvapenia nebudete mať núdzu. Určite si však nezabudnite urobiť rezerváciu!