Presunúť na hlavný obsah

Má zmysel kupovať kávu z lokálnej slovenskej pražiarne? Čo myslíte, sú na to dôvody?

Zdravie

Presadiť sa ako známa značka kávy na slovenskom trhu nie je vôbec jednoduché, napriek tomu že je káva jedným z najpopulárnejších nápojov. Denne si u nás vychutná kávu viac ako 70% Slovákov. Väčšina z nás berie kávu ako denný rituál a možnosť, ako stráviť čas s kolegami alebo priateľmi.

Na Slovensku nájdeme množstvo veľkých značiek, ale aj menej známych pražiarní, ktoré sa kvalitou a chuťou vyrovnajú aj velikánom na trhu s kávou. Nižšie nájdete niekoľko dôvodov, prečo vám odporúčame siahnuť aj po menej známej značke kávy, ktorá vám však môže poskytnúť dokonalý zážitok a potešiť vaše zmysly.

Poskytuje produkty najvyššej kvality

Jedným z hlavných aspektov kávy, na ktorý sa musíte pozrieť, je jej proces praženia. Práve ten dáva káve požadované vlastnosti, ako je aróma, horkosť a intenzita chuti.

Kvôli vysokému dopytu po káve sa spoločnosti často obracajú na masívne, plne mechanizované praženie, ktorého následkom je väčšia produkcia a následné zhoršovanie kvality. Znamená to, že za svoje peniaze nemusíte dostať najlepšiu hodnotu, aj keď si kávu kúpite za vyššiu cenu.

Na druhej strane, ak sa však rozhodnete pre slovenské lokálne pražiarne kávy, môžete si byť istí, že vaša šálka kávy je vyrobená z tých najkvalitnejších zŕn a dostala čas rozvinúť svoju bohatú chuť a vôňu.

Dáva vám možnosť podporiť malých lokálnych podnikateľov

Ako lokálna slovenská pražiareň kávy pražíme iba kvalitnú zrnkovú kávu, ktorá je považovaná za prémiový a vysoko cenený produkt.

Keďže malosériové praženie kávy nie je také masívne ako je tomu pri veľkých značkách, príprava takejto kávy si vyžaduje čas a námahu. Ak si však dáte námahu nakupovať od lokálnych pražiarní, môžete sa podieľať na udržiavaní zdravého dodávateľského reťazca od výrobcov až po spotrebiteľov. Podporíte tak lokálnych podnikateľov a domáci slovenský trh.

Ponúka čerstvé produkty na požiadanie

Hlavným problémom kávy na verejnom trhu je postupná strata čerstvosti. Od zberu, cez čas praženia a balenia až po samotnú konzumáciu kávy prejdú často týždne až mesiace.

Z tohto dôvodu môže byť káva, ktorú si kúpite oslabená o svoju plnú chuť a arómu, keďže uplynula doba viac ako 2 mesiace od jej praženia. Stačí sa pozrieť na kávu v supermarketoch a uvidíte, že na nej často nie je dátum praženia, ale dátum spotreby - zvyčajne cca rok.

Naopak káva, ktorú si kúpite u nás na Slovensku, v Moritz Cafe, je zárukou čerstvosti a kvality. Takto si môžete vychutnať skutočne kvalitnú a čerstvú kávu tej najlepšej chuti.

Ak vám záleží na tom, ako vaša šálka kávy chutí a ako bola pripravená, mali by ste vziať do úvahy vyššie spomenuté faktory. Siahnite po káve, ktorá nielen chutí výborne, ale nesie v sebe zároveň príbeh a odhodlanie, vďaka ktorým vznikla.

Moritz Cafe - slovenská pražiareň kávy, ktorej ide o skutočnú kvalitu

Kto sme, čo robíme a prečo? V prvom rade sme milovníci kávy, pre ktorých je káva základ spokojného dňa. V druhom rade sme úplne obyčajná rodina – otec s dvomi dcérami. Avšak byť len milovníkom kávy na to, aby ste si založili vlastnú pražiareň kávy a následne kávu ponúkali zákazníkom, nestačí. Aj keby si mnohí mysleli, že stačí - nie, naozaj nestačí. Kľúčové sú skúsenosti a vedomosti o káve.

Pražiť kávu sme sa rozhodli v novembri v roku 2020. S touto myšlienkou prišla hlava rodiny - otec. Prečo práve on? Pretože ako sa hovorí „stará láska nehrdzavie“. A preňho je starou láskou práve káva. Káve sa v minulosti venoval 20 rokov, čo je viac ako polovica jeho života. 20 rokov bola zdrojom jeho radostí a ako býva zvykom, aj starostí. 20 rokov pracoval s komoditnou kávou, pri ktorej však cítil, že to nie je preňho to pravé orechové. Po niekoľkoročnej pauze sa rozhodol ku káve vrátiť, privoňal k výberovej káve (Specialty coffee) a vytvoril značku Moritz Cafe.

Rozdiel medzi bežnou komoditnou a výberovou, kvalitnou kávou, je markantný. Ide o kávu najvyššej kvality a preto k nej treba pristupovať rozdielne a pražiť ju správne, aby si zachovala prirodzené chuťové vlastnosti. Samozrejme okrem samotného procesu praženia kávy je rovnako dôležitá vysoká kvalita vstupnej suroviny - zelenej kávy. Preto v našej pražiarni dbáme okrem iného aj na výber jej dodávateľov. Z množstva druhov zelenej kávy vyberáme len tú, ktorej kvalita je definovaná podľa Specialty Coffee Association a označuje sa preto ako Specialty coffee (výberová káva).

Buďte súčasťou príbehu rodinnej slovenskej pražiarne kávy Moritz Cafe aj vy, a ochutnajte kávu, ktorá si vás získa. Objednajte si ju na našom e-shope s kávou a získajte poštovné zdarma už od 25€.

- reklamná správa -