Presunúť na hlavný obsah

Slovenská zelenina a ovocia pod dozorom: Čo musia spĺňať jej pestovatelia?

Zdravie a relax

Vypestovať paradajky vo vlastnom záhone dnes dokáže aj menej skúsený záhradkár, ale pestovanie zeleniny či ovocia vo veľkom, tak ako to robia poľnohospodári, až také jednoduché nie je. Najmä ak si musia poradiť s vrtochmi počasia, so škodcami a vyžaduje sa od nich, že sa budú správať šetrne k životnému prostrediu a používať minimum chémie.

Produkty  sa pravidelne kontrolujú

Aj preto vznikla iniciatíva GLOBALG.A.P (Good Agricultural Practice), ktorú založili európske maloobchodné supermarkety s jasným cieľom. Zabezpečiť, aby poľnohospodárske produkty, ktoré ponúkajú vo svojich regáloch,  boli pestované udržateľným spôsobom a nepoškodzovali ľudské zdravie. GLOBALG.A.P tak zjednotila všetky normy fungujúce v rôznych štátoch a iniciatíva sa stala globálnym štandardom platným po celom svete. Dnes je v nej registrovaných 80 % veľkých maloobchodných predajcov aj výrobcov v Európe.

Kaufland si  dôležitosť ochrany životného prostredia dobre uvedomuje, preto sa už od roku 2006 zasadzuje za udržateľné poľnohospodárstvo. Vytvoril vlastný Manažment pesticídov, ktorého súčasťou sú okrem iného aj pravidelné odbery vzoriek v sortimente zeleniny a ovocia a analytické rozbory na obsah rezíduí účinných látok. V roku 2019 sme sa stali tiež súčasťou organizácie GLOBALG.A.P. a  záleží nám na tom, aby jeho štandardy spĺňali aj naši dodávatelia,“  konštatuje Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko.

Slovenskí dodávatelia s certifikátom

Rozmýšľali ste niekedy nad tým,  kde vyrástol šalát či  kapusta, ktoré si v Kauflande vkladáte do košíka? Obchodný reťazec chce pod jednou strechou ponúkať čo najširší  sortiment čerstvého ovocia aj zeleniny a veľká časť pochádza od slovenských pestovateľov. Patrí k nim aj spoločnosť Adkon z Jahodnej neďaleko Dunajskej Stredy, ktorá  na svojich poliach sadí  lahôdkovú cibuľku, reďkovku, kel, karfiol, či kapustu a najnovšie  spúšťa aj pestovanie romanesca, ktorý je mixom brokolice a karfiolu. GLOBALG.A.P potvrdzujúci udržateľnú výrobu získala pred dvomi rokmi a pre malú rodinnú firmu to znamená, že celý kolobeh ich práce  je pod prísnym dohľadom.

„Začína to už pri pestovaní sadeníc, ale týka sa to aj kvality pôdy, manipulácie so zeleninou alebo hygieny pri balení a pri rozvoze. Aj voda zo zavlažovacích systémov prechádza testami v laboratóriu a rovnako to platí pri zbere. Ešte skôr, než s ním na poliach začneme, vzorky z každého druhu zeleniny posielame na analýzu, ktorá zisťuje obsah rezíduí, či prítomnosť pesticídov alebo  ťažkých kovov. Tieto parametre sa pravidelne kontrolujú a každoročný audit potvrdzuje, či certifikát môžeme používať  aj na ďalšie obdobie,“ vysvetľuje konateľ Adrián Nagy z firmy Adkon, ktorá  slovenský trh zásobuje rôznymi druhmi plodín a len z kukurice cukrovej dodá do domácich  predajní vyše tristotisíc kusov. GLOBALG.A.P je tak pre spotrebiteľa jasný signál, že ide o zeleninu, ktorá je zdravá a pestovaná so šetrným prístupom k životnému prostrediu. „Tento certifikát zaručuje, že každá plodina je vysledovateľná. V prípade komplikácií dokonca vieme ihneď zistiť, na ktorej parcele sa pestovala, aj kedy sme ju zberali,“ hovorí  Adrián Nagy.

Huby sa pestujú bez hnojív

Aj stupavská  Mykopesta , ktorá do Kauflandu dodáva hlivu ustricovú, hlivu žltú či huby shiitake, je od roku 2020 držiteľom špeciálneho osvedčenia. „Má ešte prísnejšie normy ako tie, ktoré určuje slovenská legislatíva. S  čistým svedomím môžem povedať, že hliva alebo shiitake, ktoré rastú v našich halách, sú pestované ekologicky. Dokonca pri tom nepoužívame žiadne hnojivá,  tak to robil už môj starý otec, ktorý sa hubám pred rokmi vyše 40 rokmi začal venovať,  lebo to bol jeho koníček,“ hovorí manažér výroby Martin Bartaloš  zo  spoločnosti Mykopesta a dodáva, že potvrdenie certifikácie im  každý rok overuje špeciálna inšpekcia.

Čo certifikát potvrdzuje?

Podľa odborníkov by sme denne  mali zjesť aspoň päť porcií zeleniny a ovocia, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dokonca odporúča minimálnu dennú dávku 400 gramov. Lenže nie je mrkva ako mrkva, ak spotrebiteľ netuší, kde a za akých podmienok sa pestovala, nedokáže posúdiť jej kvalitu. 

Vedci z organizácie Pesticide Action Network zistili, že množstvo ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe stúplo počas rokov 2011 až 2019 o 53 percent. Kde teda máme  istotu, že plodiny, ktoré si dávame na tanier, neuškodia nášmu zdraviu? Odpoveďou je GLOBALG.A.P, ktorý to  garantuje a stal sa tiež zárukou, že pri pestovaní či chove sa berie ohľad na životné prostredie, bezpečnosť práce zamestnancov aj ochranu zvierat.

Kaufland v roku 2022 zaradil do predaja takmer  27-tisíc ton zeleniny a  viac ako 5-tisíc ton ovocia zo Slovenska a považuje za dôležité, aby  domáci pestovatelia tento dôležitý certifikát získali.  „Snažíme sa posúvať veci k lepšiemu aj v spolupráci s dodávateľmi, od ktorých vyžadujeme dodržiavanie požiadaviek GLOBALG.A.P. Zákazníci tak majú istotu, že poľnohospodárske produkty z našich predajní  spĺňajú najprísnejšie normy pre potravinovú bezpečnosť,“ dodáva Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko, ktorý je pre nákup ovocia aj zeleniny to najlepšie miesto. Lebo paradajky či karfiol, ktoré si odtiaľ odnesiete, sú zdravé, nabité vitamínmi a bez obáv sa do nich môžete zahryznúť. 

- reklamná správa -