Presunúť na hlavný obsah

Zlepšenie imunity, úbytok na váhe a kvalitnejší sex: Čo všetko sa s vaším telom stane, ak sa na 2 týždne vzdáte cukru?

Zdravie

Hovorí sa, že cukor je malou drogou. A niečo na tom asi bude pravda. Čo všetko vo vašom tele spôsobuje a ako sa to prejaví, ak sa ho rozhodnete vo výraznej miere v jedálničku eliminovať?

Naozaj to nie je len fráza. Umelý cukor v nadmernom množstve má na telo škodlivé účinky. A navyše je vysoko návykový, aj keď si to mnohokrát nechceme priznať. Pozrite sa spolu s nami, čo taký detox, kedy ho zo svojho jedálnička vylúčite, s vašim telom urobí. A áno, veľmi dobre si uvedomujeme, že vzdať sa ho po rokoch je extrémne náročné. No ide to. 

Čo robiť, aby ste znížili príjem pridaného cukru?

Toto znie na prvé počutie jednoducho, no je to celkom náročný proces. Musíte sa v prvom rade zamerať na potraviny, ktoré jete, nezabúdať čítať aj etikety na výrobkoch, čo si doprajete. Lebo paradoxne mnohokrát v nich je väčší obsah cuktu ako napríklad v krémeši, od ktorého to očakávate. No a okrem toho ľudia od neho závislí majú často abstinenčné príznaky, úzkosti či dokonca depresie. Takže sa pripravte aj na to. 

  • zostavte si každý deň jedálniček (konkrétne jedlá, ktoré budete mať na tanieri)
  • čítajte etikety na potravinách
  • zabudnite na cukrovinky, či iné sladkosti
  • sladené nápoje, smoothie, džúsy sú tabu
  • obmedzte cestoviny, zemiaky, ryžu

Ak totiž len počas dvoch týždňov obmedzíte príjem cukru, veľmi pozitívne sa to na vašom zdraví prejaví.

Mohlo by vás zaujímať: Superpotravina roka 2020 odhalená: Je bohatá na omega 3-mastné kyseliny pre lepšie fungovanie srdca

Zlepší sa vám pleť

Vedeli ste, že práve cukor, zhoršuje zápalové procesy v tele? Áno a v značnej miere. Práve preto sa súvis medzi ním a vznikom akné, veľmi podrobne rozoberá. Zápal je skvelý spúšťač problémov s pleťou. Ak sa im chcete vyhnúť, zabudnite na cukor. 

Ovplyvní to vašu psychiku

Na začiatku však veľmi negatívne. Keď prestanete jesť cukor, budete istý  chvíľu mrzutý, bez nálady, dokonca sa môžu prejaviť aj známky depresie. No keď si na tento stav zvyknete, vaša nálada sa vyrovná a uvidíte , že sa budete cítiť lepšie ako kedykoľvek predtým. 

Vyriešite problémy so spánkom

Zvýšená konzumáciu cukru, uvoľňuje hormón kortizol, ktorý narušuje spánok. Takže sa veľmi často pravdepodobne budíte unavený a počas dňa vám chýba energia. Ak sa cukru vzdáte, tento stav vás bude obchádzať. 

Zhodíte na váhe

Pokiaľ nahradíte kalórie, ktoré ste doteraz prijímali prostredníctvom cukru, niečím iným, zdravším, tak ich celkový príjem bude napokon aj tak nižší. Stačí znížíť ich príjem o 200 denne a budete milo prekvapené, čo to s vašou postavou dokáže.

Prečítajte si: Dokonalý trik ako skrotiť chuť na sladké: Ak si ho osvojíte, dokážete v priebehu mesiaca zhodiť bez cvičenia 6 kíl

Kvalitnejší sex

Cukor spôsobuje u mužov zvýšenie hladiny inzulínu, ten iadi dráhy, ktoré znižujú sexuálny apetít a funkciu, u žien spôsobuje značnú ujmu na ženské pohlavné hormóny. Môže byť dokonca zodpovedný za nepravidelnú menštruáciu. Ak ho v jedálničku máte v minimálnom množste, verte, že váš sexuálny apetít porastie.

Skúsite sa vzdať na dva týždne cukru?

spolu hlasovalo 195 ľudí

Áno
159
Nie
36