Presunúť na hlavný obsah

Krásne a štýlové bývanie v slovenských podmienkach: Architekt radí, ako na to

Bývanie

Či už v domácnosti uprednostňujete minimalizmus, alebo skôr romantiku francúzskeho vidieka, je pár vecí, na ktoré sa pri prerábaní starého či zariaďovaní nového bytu oplatí myslieť.

Krásny, ale aj praktický, aby sme sa v ňom cítili v bezpečí a pohodlne, jednoducho „ako doma“. Taký by mal byť náš ideálny príbytok. V spolupráci s ČSOB vám prinášame tipy, ako ho dosiahnuť. Čo treba dodržiavať pri zariaďovaní či renovácii príbytku, sme sa spýtali architekta Dalibora Vidiečana z ateliéru yourDesign. Na príkladoch svojej práce predstavil 5 základných pravidiel, ktoré je vhodné dodržať.

Myslite dopredu

Pre architekta je vždy lepšie, keď človek vie opísať svoju predstavu. Preto si vopred dobre premyslite, čo je pre vás dôležité. „Klienti za mnou ako architektom prídu s určitou predstavou. Spoločne si prejdeme ich nápady, a potom doplním svoje postrehy. Napríklad v tomto prípade bolo zadaním, aby bol byt biely, svetlý, nech sa tam zmestí veľa priateľov. Byt patrí mladej slečne, no navrhli sme ho tak, aby v ňom mohla mať v budúcnosti aj rodinu. To je moja prvá rada, aby ľudia mysleli pri prerábke viac dopredu,“ hovorí Dalibor Vidiečan. Trochou predvídavosti si tak môžete ušetriť peniaze a starosti s ďalšou renováciou.

Nebojte sa prekvapení

A čo ľudia momentálne od interiéru najčastejšie očakávajú? „Ľudia vo väčších mestách preferujú jednoduchosť tvarov, účelnosť a veľa úložného priestoru. V tomto prípade sme riešili rekonštrukciu bytu v tehlovej bytovke v klasickom štýle. Rád by som upriamil pozornosť na drevený obklad v chodbe, v ktorom sa nachádzajú ,tajné‘ dvere do kúpeľne a WC. Moja rada – nebojte sa prekvapujúcich riešení,“ približuje Dalibor Vidiečan. Je pravda, že niektoré takéto práce na zákazku môžu byť finančne náročnejšie ako bežne využívané riešenia. Ak sa do nich rozhodnete ísť, dostatok prostriedkov vám pomôže zabezpečiť napríklad aj úver od ČSOB.

Ozvláštnite interiér farbou alebo výrazným prvkom

Aj farby v interiéri sa podriaďujú určitým módnym trendom. „Keď mám hovoriť o súčasných trendoch vo farebnosti, ľudia dnes chcú presvetlené interiéry v škandinávskom štýle alebo jednoduchú klasiku, akú poznáme z luxusných hotelov či hollywoodskych filmov. Obľúbené prvky kombinujem v tomto dvojizbovom prezentačnom byte – biela farba s dubovým dekorom a so sivou pohovkou. Mojou radou je interiér ozvláštniť obľúbenou farbou, najmä vo forme doplnkov.“ Farebné alebo inak výrazné prvky dotvoria charakter miestnosti a neraz aj celého bytu.

Stavte na lokálnu kvalitu

Veľké obchodné reťazce lákajú zákazníkov na dobré ceny, nie vždy však v nich nájdete kúsok, ktorý môže byť štýlovým solitérom vo vašej domácnosti. „Dom má svoje špecifiká. V tomto prípade zaujme denná zóna v modernom dome novej obytnej štvrte. Dominantný je pohodlný gauč, kuchyňa je zase pieskovej farby v kombinácii s mramorovým dekorom a veľkým rozťahovacím stolom od slovenského výrobcu, firmy Karpiš. V tomto prípade moja rada znie, aby si ľudia dali poradiť od architekta zaujímavých lokálnych výrobcov a nespoliehali sa len na svetových veľkoproducentov,“ odporúča architekt. 

Myslite na miesto pre svoje obľúbené predmety

Mať vysnívanú predstavu domova je jedna vec, myslieť však treba aj na každodenný život. „Aj v tomto prípade ide o jednoduchý minimalizmus v škandinávskom štýle. Veľká knižnica a biely obklad v kuchyni, tak si to želal klient, pričom zdôraznil, aby sme vytvorili miesto na jeho knihy a hudobnú kolekciu vinylových platní. Mojou poslednou radou je, aby ste sa zamysleli, čím žijete, čím sa radi obklopujete, a nezabudli na miesto na svoje obľúbené predmety. Na ich vhodné umiestnenie myslite už pri plánovaní.“

Podľa skúseností Dalibora Vidiečana si ľudia väčšinou uvedomujú, že s bývaním to nie je ako s módnou kolekciou oblečenia, ktorá je aktuálna jednu sezónu. „Ide o počiatočnú veľkú investíciu, ktorá sa neobmieňa tak často. Je partnerom neraz aj na celý život a nemôže omrzieť po pár rokoch,“ hovorí architekt.

Financovanie bez problému 

Ak plánujete rekonštrukciu či zariaďujete nové bývanie, a chcete, aby výsledok bol naozaj podľa vašich predstáv, môžete siahnuť po výhodnom úvere. V ČSOB banke vám ponúknu viacero rôznych možností, ktoré pokryjú vaše potreby. Ak plánujete úpravy, na ktoré vám bude stačiť napríklad 10 000 eur, je vhodný spotrebný úver. Potrebujete vyššiu sumu, ale neradi by ste zakladali nehnuteľnosť? Riešením je úver na rekonštrukciu od ČSOB Stavebnej sporiteľne. Vďaka nemu máte možnosť získať až 35 000 eur a splácanie si pohodlne rozdeliť až na 15 rokov. Tešiť sa z nového a krajšieho bývania však môžete už teraz.

Zistite viac o úvere na rekonštrukciu.

Tento článok bol pripravený v spolupráci s ČSOB.

Advertoriál