Presunúť na hlavný obsah

Peter Nagy

spevák, skladateľ, hudobný producent, textár a fotograf
Peter Nagy

Peter Nagy

spevák, skladateľ, hudobný producent, textár a fotograf
Miesto narodenia:
Prešov
Rodinný stav:
rozvedený
Vek:
64
Znamenie:
baran
Povolanie:
spevák, skladateľ, hudobný producent, textár a fotograf
Osobný web:
www.peternagy.sk

Štúdium a začiatky


Po skončení gymnázia v Prešove absolvoval Filozofickú fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Spevácky začínal vo folkovej kapele. Prvú pieseň nahrával v štúdiu už ako sedemnásťročný.
Pôsobil vo východoslovenských kapelách Profily, Fultura a v skupine Karla Witza. V roku 1980 absolvoval v Bratislave kvalifikačné skúšky v Slovkoncerte, ale nedosiahol ani najnižší stupeň, a tak ho zo skúšok vyhodili.

Kariéra


Prvou úspešnou piesňou, s ktorou sa dostal do povedomia publika, bola skladba „Profesor Indigo“, ktorú nahral v auguste 1982 v štúdiu Košického rozhlasu spolu s gitaristom Karlom Witzom.
V rokoch 1982/83 absolvoval vojenskú základnú službu ako vokalista vo Vojenskom umeleckom súbore v Bratislave. Tu založil svoju prvú profesionálnu hudobnú skupinu s názvom Indigo. V rovnakom čase dostal ponuku spievať so skupinou Modus. Vďaka Julovi Kinčekovi, ktorý bol v tom čase tiež na vojne a ktorý pracoval ako dramaturg televíznej hitparády, sa skladba Indigo dostala do éteru spolu s vizuálnom podobou. Vo videoklipe si profesora Indiga zahral známy slovenský herec Andy Hryc. Takto sa pieseň „Profesor Indigo“ stala celoštátnym československým hitom a naštartovala sa jeho kariéra.
Postupne prišli ďalšie hity ako „Už je tu láska“, „So mnou nikdy nezostarneš“, „Sme svoji“, „Kristínka iba spí“, ktorou vystúpil na Bratislavskej lýre 84 a získal cenu publika i novinárov.
Medzi ďalšie známe skladby patria: „Marcel z malého mesta“, „Láska je tu s nami“, „Aj tak sme frajeri“, „S nohami na stole“,„Korálky od Natálky“, „Len pomaly“, „Poďme sa zachrániť“, či duet s Jožom Rážom „Psi sa bránia útokom“.
V roku 1984 mu vyšiel debutový album „Chráň svoje bláznovstvá“, z ktorého sa predalo 620-tisíc kusov.
V roku 1986, po vydaní druhého albumu „Mne sa neschováš“, získal Česko-slovenského Zlatého slávika. Česko-Slovenskom sa v tomto období šírila tzv. „nagymánia“.
K 25. výročiu profesionálnej kariéry vyšiel v roku 2009 Petrovi Nagyovi nový dvojalbum s názvom „Labute a havrany“. Jeho doposiaľ posledný album je „More piesní“, v ktorom sa nachádza aj výber jeho najznámejších piesní.