Presunúť na hlavný obsah

Lenny Kravitz

spevák
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz

spevák
Miesto narodenia:
New York City, New York, USA
Rodinný stav:
slobodný
Vek:
59
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
spevák


Vyrastal na Manhattane a v Brooklyne. Jeho otec Sly Kravitz bol slávnym TV producentom a matka Roxie Roker ešte známejšou seriálovou herečkou (The Jeffersons). Už odmlada Lennyho hudba priťahovala, vedel hrať na gitaru, piano, ale aj na bicie. Keď sa jeho rodina presťahovala do Los Angeles, začal spievať v chlapčenskom zbore.
V 16 rokoch ušiel z domu a žil v aute, ktoré si prenajímal za 5 dolárov denne. Študoval na strednej škole v Beverly Hills. Vymyslel si pseudonym Blue Romeo (Modrý Romeo, Smutný Romeo) a pod ním sa pokúšal o nahrávací kontrakt.

V roku 1987 vyhotovil prvé demonahrávky, obsahujúce aj neskorší úspešný titul - Let Love Rule. Jeho hra na gitaru bola prirovnávaná k Jimimu Hendrixovi. Jeho štýl je ovplyvnený funkom, rockom i filozofiou hippies.
Pozornosť si získal spoluprácou s Madonnou na skladbe Justify My Love (1990). Texty mu niekedy písala jeho vtedajšia manželka, herečka Lisa Bonet, s ktorou má dcéru Zoë.
Kravitz sa presadil v anglickej hitparáde piesňou It Ain't Over 'Til It's Over (1991).
Spolupracoval tiež s inými hviezdami ako Mick Jagger, Aerosmith či Vanessa Paradis. S francúzskou speváčkou Vanessou Paradis spolu niekoľko rokov žili, odsťahovali sa do USA, kde Vanesse spísal anglickú dosku. Po určitej dobe sa rozišli.
V roku 2004 vyšiel jeho album Baptiste. Jednou zo zaujímavostí je, že v piesni Storm hosťuje jedna z najvýraznejších postáv hip-hopovej scény, rapper Jay-Z.

Okrem úspešnej hudobnej kariéry sa však venuje aj herectvu. Zahral si úlohy vo filmoch Precious, Hry o život či Komorník.
Svoje umelecké nadanie tiež využíva pri návrhoch interiérov a nábytku. Sám povedal, že keby nebol muzikantom, pravdepodobne by sa stal dizajnérom.