Presunúť na hlavný obsah

Matt Damon

herec

Matt Damon

herec
Miesto narodenia:
Cambridge, Massachusetts, USA
Partner/ka:
Luciana Barroso
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
53
Znamenie:
váhy
Povolanie:
herec

Kariéra a súkromie



Navštevoval Harvardskú univerzitu, kde študoval anglickú literatúru. Štúdium však nedokončil a odišiel si vybudovať svoju hereckú kariéru do Hollywoodu.
Spolu so svojim kamarátom Benom Affleckom začali s herectvom už v rannom veku, kedy sa venovali hraniu v TV reklamách.

Po príchode do Los Angeles začínal v niekoľkých projektoch spoločnosti TNT a nadviazal nové kontakty, potrebné pre získanie zaujímavejších rolí. Zahral si po boku Denzela Washingtona a Meg Ryan vo vojnovom filme Odvaha pod paľbou (1996), potom v snímke Francisa Forda Coppolu, Vyvolávač dažďa. Krátko na to uviedli spolu s Affleckom ich spoločný film Dobrý Will Hunting (1997), kde boli obaja autormi scenára. Týmto počinom si otvoril dvere medzi hollywoodsku filmovú smotánku. Za túto snímku získali niekoľko nominácií a ocenení ako napríklad Oscara alebo Zlatý glóbus.
Zahral si agenta Bournea v akčnej filmovej sérií, či v trilógií Dannyho jedenástka. V posledných rokoch si zahral v sci-fi filmoch Elysium, Interstellar a Marťan. Za hlavnú rolu v Marťanovi získal ocenenie Zlatý glóbus za najlepšieho herca.

Spolu so svojou ženou Lucianou Barroso vychovávajú 4 deti - 3 vlastné dcéry (narodené v rokoch 2006, 2008 a 2010) a jednu dcéru z manželkinho predchádzajúceho vzťahu.