Presunúť na hlavný obsah

Quentin Tarantino

scenárista, filmový režisér a herec

Quentin Tarantino

scenárista, filmový režisér a herec
Miesto narodenia:
Knoxville, Tennessee
Vek:
57
Znamenie:
baran
Povolanie:
scenárista, filmový režisér a herec

Začiatky



Preslávil sa začiatkom 90-tych rokov 20. storočia ako drsný rozprávač, ktorý vniesol nový život do najznámejších amerických archetypov. Svojim zvláštnym humorom a nezvyčajným pohľadom na svet si získal srdcia mnohých filmových fanúšikov. Detstvo neprežíval najlepšie, pretože jeho otec ho opustil krátko po jeho narodení a tak malý Quentin ostal sám so svojou 17-ročnou matkou. Ako malý chlapec trávil čas najmä so svojou starou mamou, u ktorej sa venoval pozeraniu televízie, čo sa možno prejavilo aj v jeho tvorbe.

Zaujímavosti



Krátko po tom, čo Quentina vyhodili zo školy, sa zamestnal ako vyhadzovač v pornokine, čo poznamenalo jeho tvorbu, pretože v žiadnom jeho filme nie je zobrazený normálny sex. Neskôr sa zapísal do hereckej školy, ale nejaký veľký úspech mu to neprinieslo.
Po dlhoročnom neúspechu sa rozhodol, že začne písať scenáre a po filmoch My Best Friend's Birthday a Gauneri sa dostavil ozajstný úspech v podobe filmového kultu s názvom Pulp Fiction: Historky z podsvetia.

Filmografia

Réžia
1987 - My Best Friends Birthday
1992 - Gauneri (Reservoir Dogs)
1994 - Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction)
1995 - Štyri izby - segment Muž z Hollywoodu (Four rooms - The Man from Hollywood)
1997 - Jackie Brownová (Jackie Brown)
2003 - Kill Bill 1 (Kill Bill Volume 1)
2004 - Kill Bill 2 (Kill Bill Volume 2)
2005 - Sin City – mesto hriechu (Sin City)
2007 - Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof)
2009 - Nehanební bastardi (Inglourious Basterds)
2012 - Divoký Django (Django Unchained)
2015 - Osem hrozných (The Hateful Eight)

Scenár
1987 - My Best friends Birthday
1992 - Gauneri (Reservoir Dogs)
1993 - True Romance
1994 - Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction)
1994 - Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers)
1995 - Štyri izby (Four Rooms)
1996 - Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn)
1997 - Jackie Brownová (Jackie Brown)
2003 - Kill Bill 1 (Kill Bill Volume 1)
2004 - Kill Bill 2 (Kill Bill Volume 2)
2007 - Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof)
2009 - Nehanební bastardi (Inglourious Basterds)
2012 - Divoký Django (Django Unchained)
2015 - Osem hrozných (The Hateful Eight)

Produkcia
1987 - My best Friends Birthday
1994 - Zabiť Zoe (Killing Zoe)
1995 - Štyri izby (Four Rooms)
1996 - Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn)
1999 - Od súmraku do úsvitu 2: Krvavé peniaze (From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money)
1999 - Od súmraku do úsvitu 3: Dcéra obesenca (From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter)
2004 - Modesty: Dobrodružstvo Modesty Blaise (My Name Is Modesty: A Modesty Blaise Adventure)
2005 - Daltry Calhoun
2005 - Hostel
2007 - Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof)
2007 - Grindhouse: Planéta Teror (Grindhouse: Planet Terror)
2007 - Hostel 2
2008 - Diabli na motorkách (Hell Ride)
2010 - Coming Home