Presunúť na hlavný obsah

Jared Leto

herec, spevák skupiny 30 Seconds to Mars
Jared Leto

Jared Leto

herec, spevák skupiny 30 Seconds to Mars
Miesto narodenia:
Louisiana, USA
Vek:
49
Výška:
178 cm
Znamenie:
kozorožec
Povolanie:
herec, spevák skupiny 30 Seconds to Mars

Štúdium

Študoval na University of the Arts vo Philadelphii. Štúdium nedokončil odišiel na Školu vizuálnych umení na Manhattane.

Kariéra

V roku 1992 sa presťahoval do Los Angeles, začal sa venovať hudbe a najmä herectvu. V roku 1994 dostal úlohu v seriáli Tak toto je môj život, kde si zahral po boku Claire Danesovej.

Po skončení seriálu si zahral v niekoľkých filmoch, najmä vo vedľajších úlohách, ako Čo si ušiť do výbavy, Narušenie, Temná legenda, Tenká červená čiara, Klub bitkárov a Zázračný bežec, v ktorom stvárnil ambiciózneho atléta Steva Prefontaine.

Medzi jednu z jeho najvýraznejších filmových rolí patrí stvárnenie narkomana Harryho Goldfarba v kultovom filme Requiem za sen v roku 2000. V tomto filme zožal výraznú chválu medzi kritikmi. V rovnakom roku si zahral po boku Christiana Bala vo filme Americké psycho.

Zahral si aj s Nicolasom Cageom vo filme Obchodník so smrťou, kde opäť stvárnil narkomana. V roku 2006 musel odmietnuť rolu vo filme Zástavy našich otcov, kvôli povinnostiam ku kapele. Ďalším jeho filmom je zavraždený John Lennon, kvôli ktorému pribral 67 libier.

Medzi Jaredove najúspešnejšie filmové počiny patrí rola Nema Nobodyho vo filme Pán nikto. Tento film bol pre české publikum slávnostne premietnutý v roku 2010 za účasti režiséra Jaco van Dormaela na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

Okrem filmu sa Jared tiež venuje hudbe. Je lídrom skupiny 30 Seconds to mars, ktorú založil so svojím bratom Shannonom v roku 1998.Tiež režíroval ich videoklipy The Kill, From Yesterday, A Beautiful Lie, Closer to the Edge, Kings, Queens pod pseudonymami Bartholomew Cubbins a Angakok Panipaq.

Zaujímavosti

Kvôli úlohe závislého od heroínu vo filme Requiem za sen, schudol takmer 13 kg. Rovnako kvôli úlohe Marka Davida Chapmana vo filme Zavraždenie Johna Lennona, pribral až 28 kg.

Filmografia

2016: Suicide Squad

2013: Klub poslednej nádeje

2012: Artifact

2009: Pán Nikto

2007: Zavraždenie Johna Lennona

2006: Osamelé srdcia

2005: Obchodník so smrťou

2004: Alexander Veľký (Alexander)

2002: Úkryt

2002: Highway

2000: Sunset Strip

2000: Americké psycho

2000: Requiem za sen

1999: Čierna a biela

1999: Klub bitkárov

1999: Narušenie

1998: Temná legenda

1998: Basil

1998: Tenká červená čiara

1997: Zázračný bežec

1997: Serpentíny

1996: Posledný zo slávnych kráľov

1994: Cool and the Crazy