Presunúť na hlavný obsah

Christina Applegate

herečka
Christina Applegate

Christina Applegate

herečka
Miesto narodenia:
Hollywood, Kalifornia, U.S.A.
Partner/ka:
Martyn Lenobl
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
52
Výška:
165 cm
Váha:
54 kg
Znamenie:
strelec
Povolanie:
herečka

Kariéra



Pochádza z rodiny herečky Nany Priddeovej a reklamného riaditeľa v nahrávacej spoločnosti Bobbymu Applegate, ale čoskoro po jej narodení sa rodičia rozviedli.
Prvýkrát debutovala v televíznom seriáli Days of Our Lives v matkinom náručí už ako trojmesačný kojenec. Svoju prvú skutočnú rolu získala opäť po boku svojej matky v hororovej scéne Jaws of Satan (1981).

Po úlohe mladej Grace v televíznom autobiografickom filme Grace Kelly (1983), ukázala svoj šarm v seriáli Heart of the City (1986).

V roku 1987 sa objavila v úspešnom televíznom seriáli Fox TV, Ženatý so záväzkami ako Kelly Bundy. V seriáli pôsobila 10 rokov a jej hereckými rodičmi boli Ed O´Neil (Al Bunda) a Katey Sagal (Pegggy Bundová).

V thrilleri The Giving Tree (2000) si zahrala so svojim budúcim manželom Johnathonom Schaechom, ktorého si 20. októbra 2001 zobrala. Jej ďaľším filmom bola komédia s názvom Návštevníci: Cesta do Ameriky (Just Visiting, 2001), po boku Jena Rena v dvojúlohe princezny Rosaliny a Julia Malfete. Komédia je o francúzskom grófovi Thibaultovi, ktorý sa nečakane dostane zo stredovekého Francúzska do moderného Chicaga.

O rok neskôr si Christina zahrala s Cameron Diaz vo filme, kritikmi kladne hodnotenom, Jednoducho sexi (The Sweetest Thing, 2002).
Ďalší veľký úspech zaznamenala vo filme A View from the Top, po boku s Gwyneth Paltrow.

Zaujímavosti

Podiela sa na kampaniach za prevenciu rakoviny prsníka. To sa jej osobne dotklo v auguste 2008, kedy u nej bola diagnostikovaná rakovina prsníka. V tlačovom vyhlásení vtedy napísala, že vďaka včasnému odhaleniu nie je rakovina život ohrozujúca. Christina následne prekonala dvojitú mastektómiu, aj napriek tomu, že rakovina bola diagnostikovaná len v jednom z prsníkov. Dôvodom bolo u nej odhalenie dedičnej mutácie génu BRCA1, génu významne sa podieľajúcom na vzniku rakoviny prsníka (rakovinu prsníka prekonala i jej matka). Po mastektómii sa rozhodla pre znovuobnovenie prsníkov pomocou rekonštrukčnej chirurgie.