Presunúť na hlavný obsah

Patrick Swayze

Americký herec, tanečník, spevák a skladateľ
Patrick Swayze

Patrick Swayze

Americký herec, tanečník, spevák a skladateľ
Miesto narodenia:
Houston
Partner/ka:
Lisa Niemi
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
57
Výška:
177 cm
Váha:
71 kg
Znamenie:
lev
Povolanie:
Americký herec, tanečník, spevák a skladateľ

Zaujímavosť



Patrick Wayne Swayze bol americký herec, tanečník, spevák, skladateľ, tanečná hviezda filmového neba 80. rokov 20. storočia.
Mal umelecké korene, jeho matka Patsy Swayze bola profesionálna tanečnica, choreografka a tanečná pedagogička.
Od 12. júna 1975 do konca svojho života bol ženatý so svojou celoživotnou láskou – tanečnicou Lisou Niemi. Dvojica sa spoznala ešte na strednej škole, keď bola Lisa žiačkou Swayzeho matky. Manželia však nikdy nemali deti.
Na Slovenskej pôde si ho hádam každý pamätá najviac z filmov Hriešny tanec a Duch.
Vďaka svojej matke tancoval už odmalička, tanec študoval aj na baletných školách v New Yorku. Profesionálnemu tancu sa začal venovať v zájazdovom divadle Disney on Parade. Najprv pracoval na newyorské Brodwayi, neskôr začal vystupovať v amerických televíznych seriáloch. Medzi filmové herecké nebo ho vyniesol práve film Hriešny tanec z roku 1987.
V roku 2008 mu bola diagnostikovaná rakovina pankreasu. Následne podstúpil chemoterapiu a nové terapeutické postupy. Napriek Patrikovej veľkej snahe a chuti do života, bez pripustenia si vzdať sa bez boja, zákernej rakovine podľahol. Zomrel 14. septembra 2009 v losangelskom rodinnom sídle na zlyhanie základných životných funkcii v dôsledku spomínanej choroby.