Presunúť na hlavný obsah

Matthew Broderick

herec
Matthew Broderick

Matthew Broderick

herec
Miesto narodenia:
New York, U.S.A.
Partner/ka:
Sarah Jessica Parker
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
62
Výška:
171 cm
Znamenie:
baran
Povolanie:
herec
Osobný web:
www.matthewbroderick.net

Detstvo


Jeho otec bol tiež hercom a mama divadelnou autorkou, režisérkou a neskôr aj výtvarnou umelkyňou. Napriek tomu, že ho rodičia zapísali na dramatickú výchovu na manhattanskej waldenskej škole, viac ho v detstve bavil šport.

Kariéra


Debutoval v roku 1979 v mimobroadwayskej produkcii Hortona Footeho. Bolo to na deň sv. Valentína a vystupoval spolu s otcom. Odborne ho na herectvo pripravovala Uta Hagenová a Robert Leonard.
Neskôr dostal šancu aj na Broadwayi, kde v autobiografickej hre Neila Simona, „Spomienky na Brighton Beach“, podal úžasný herecký výkon, za ktorý mu udelili cenu Tony 1983. Svetovú popularitu, hlavne medzi mládežou, mu priniesla úloha stredoškoláka Davida Lightmana, ktorému sa podarí prostredníctvom počítača preniknúť do vojenského programu, čím skoro vyvolá vojnový konflikt. Film sa volal Vojnové hry.
Spočiatku bol vďaka svojej chlapčenskej tvári s večne prekvapeným výrazom obsadzovaný do úloh slušných tínedžerov, nie rebelov.
Z komerčnejších filmov si ho môžeme pamätať napríklad z „Godzily“, z romantickej komédie „Oddaní láske“ s Meg Ryan, z čiernej komédie „The Cable Guy“ s Jimmom Careym , ale aj z animovaného „Levieho kráľa“, kde prepožičal hlas hlavnej postave Simbovi, ako aj zo sci-fi trileru nakrútenom podľa románu Ira Levina „Stepfordské paničky“ s Nicole Kidman.

Súkromie


Bol zasnúbený s herečkou Jennifer Grey, známou ako „Baby“ z hriešneho tanca. Stretli sa na nakrúčaní „Ferris Bueller´s Day Off“ v roku 1986 a rýchlo sa dali dokopy. Až neskôr stretol ženu svojho života, herečku Sarah Jessicu Parker, ktorá je preslávená najmä vďaka seriálu nakrútenom podľa knižnej predlohy „Sex v meste“, kde hrá už kultovú „Carrie Bradshaw“. Vzali sa 19. mája 1997. Majú spolu syna Jamesa Wilka Brodericka a dvojičky – dievčatká Marion Lorettu Elwell a Tabitu Hodge.