Presunúť na hlavný obsah

Arnold Schwarzenegger

herec, politik

Arnold Schwarzenegger

herec, politik
Miesto narodenia:
Thal, Graz
Vek:
76
Výška:
188 cm
Znamenie:
lev
Povolanie:
herec, politik
Osobný web:
www.schwarzenegger.com

Detstvo, začiatky a športové úspechy


Jeho otec bol policajným dôstojníkom. Spolu so starším bratom Meinhardom sa aktívne venoval športu. Do pätnástich hrával najmä futbal, napokon sa však rozhodol pre kulturistiku. Po niekoľkých rokoch tréningu sa mu podarilo vyhrať niekoľko miestnych súťaží, vďaka ktorým sa dostal na Majstrovstvá Európy 1965 v Stuttgarte, kde vyhral. Zoznámil sa s významným mníchovským vydavateľom kulturistického časopisu Albertom Busekom, ktorý ho nielen zamestnal ako fitness trénera, ale poskytol mu aj bohatý priestor na zviditeľnenie sa v jeho časopise. Vďaka rôznym exhibíciam, na ktorých vďaka Busekovi vystupoval, získal mnoho zahraničných kontaktov. V roku 1967 sa mu podarilo získať titul Mr. Universe a odvtedy išla jeho kariéra prudko nahor. V roku 1970 získal titul Mr. Olympia v USA, najvyšší cieľ všetkých kulturistov, celkovo sa mu podarilo tento titul získať až sedem krát a niekoľkokrát bol aj Mr. Universe a Mr. World. Vyštudoval angličtinu, obchod a ekonómiu na univerzite vo Wisconsine.

Filmová kariéra


V tom istom roku, ako získlal titul Mr. Olympia, herecky debutoval vo filme „Herkules v New Yorku“. Po niekoľkých ďalších filmových rolách získal hlavnú úlohu v úspešnom „Barbarovi Conanovi“. Skôr než začala natáčať jeho pokračovanie „Conan ničiteľ“ mal už americké občianstvo. Najväčšiu slávu mu však bezpochyby priniesol film „Terminátor“ a jeho ďalšie pokračovanie „Terminátor II: Deň zúčtovania.“ Komediálny talent predviedol napríklad v komédiách „Dvojčatá“, „Junior“, „Všade samé zvončeky“ alebo vo filme „Posledný akčný hrdina“. Neskôr sa však vrátil k osvedčeným rolám drsňakov vo filmoch „Likvidátor“, „Batman a Robin“ „Koniec sveta“, „Šiesty deň“, „Protiúder“. Okrem filmovania napísal aj niekoľko kníh o posilovaní, venuje sa charite a od roku 2003 bol kalifornským guvernérom. Po odchode z úradu v roku 2011 sa začal znovu venovať svojej filmovej kariére a účinkoval vo filmoch ako „Expendables 2“, „Plán úteku“ a „Terminator Genisys“.

Súkromie


V roku 1971 zažil veľkú ranu, keď jeho brat Meinhard zomrel pri autonehode. O rok neskôr zomrel na infarkt aj jeho otec. S bývalou manželkou Mariou majú spolu štyri deti, dcéry Katherine Eunice, Christinu Mariu Aureliu a synov Patricka Arnolda a Christophera Serganta. V roku 2011 vysvitlo, že mal aj piate dieťa, syna Josepha, ktorý sa narodil ešte v roku 1997 ich vtedajšej gazdinej.